Bár több tízezer embert – felnőttet és gyereket – érint az ADHD, még mindig elég keveset tudunk róla, a legtöbb embernek csak ködös elképzelései vannak arról, hogyan is “zajlik” a figyelemhiányosok élete, és sajnos nagyon sok a tévhit, a félreértés az ADHD-val kapcsolatban. Most összeszedtem jó néhányat, többek között azokat, amelyeket én is személyesen megtapasztaltam itt-ott.

Az ADHD nem valódi rendellenesség, nem is létezik, csak kitalálta valaki (a valaki tetszés szerint behelyettesíthető).

Az ADHD egy neurológiai-pszichés zavar, melynek oka az agy bizonyos területeinek rendellenessége, az ADHD-sok agya egyszerűen egy kicsit máshogy működik, mint a neurotipikus emberek agya, eltérő az agy struktúrája is, ezt például képalkotó vizsgálatokkal (pl. MRI-vel) elég jól meg is lehet nézni. Hivatalosan az 1980-as évek óta létezik, mint diagnózis.

Az ADHD-s emberek “nem akarják eléggé”, ostobák és lusták, akiknek csak össze kellene szedniük magukat.

Az ADHD-soknak általában gondjai vannak a figyelemmel, a koncentrálással, a motivációval – de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem akarnak ezen változtani. Egyszerűen nem tudnak, vagy sokkal nehezebben, lassabban tudnak csak végrehajtani feladatokat. Folyamatosan küzdenek azzal, hogy nem tudnak egyről a kettőre jutni, hogy még a legegyszerűbb feladatok, például a házimunka elvégzése is komoly kihívás nekik, állandó a lelkiismeret-furdalás, a szégyen, a harag, a kétségbeesés, a tehetetlenség – nem hiszem, hogy ha elég lenne “összeszedni” magunkat, vagy venni egy noteszt és felírni a feladatokat, ne tennénk meg örömmel, például azért, hogy ezektől a rossz érzésektől megszabaduljunk.

Csak fiúk/férfiak lehetnek ADHD-sok.

Sokkal több férfi ADHD-s van, mint nő, de ez nem jelenti, hogy kizárólag rájuk jellemző. A lányok, nők ugyanis gyakran máshogy élik meg a tüneteket, más a hangsúlyos náluk, és emiatt fel sem merül sem bennük, sem pedig a szülőkben, tanárokban, hogy ADHD-ról van szó, így sokszor nem is jutnak diagnózishoz.

Tovább olvasom

Forrás: http://adhdiva.blog.hu/2017/05/10/a_9_leggyakoribb_tevhit_az_adhd-rol