Figyelmi problémák és tanulási nehézség esetén a vizsgaidőszak, kínos és megterhelő helyzetté válhat a hallgatók számára, hiszen ilyenkor nagy mennyiségű tudásanyagot kell elsajátítaniuk és arról beszámolniuk. A vizsgák előtt stresszesnek érzik magukat és izgulnak, ami teljesen normális, hiszen a megmérettetés bizonyos feszültséget kelt. A teljesítményszorongás rengeteg energiát kíván a szervezettől és megbetegítő hatása is ismert mindenki számára. A vizsgahelyzetben jó néhányan leblokkolnak és segítő kérdések esetén is csak néhány szót képesek kipréselni magukból.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mindannyian különböző képességekben vagyunk erősebbek és ugyanígy gyengébbek is. Aki gyermekkorában valamilyen képességbeli nehézséggel küzdött (figyelemzavar, diszlexia, stb.), az feltehetőleg a mai napig együtt él ezek maradványtüneteivel. A felnőttkori ADHD az mindennapi életvezetésre is befolyással van, így a tanulást is nehezíti.

Az egyetemi tanácsadó irodák segítséget tudnak nyújtani a hatékony tanulási stílus megtalálásában. Az egyik legeredményesebb módszer az idegrendszeri visszajelzésen alapuló, EEG-biofeedback(neurofeedback) tréning lehet, amely a figyelmi kapacitást szélesíti ki, ami a többi kognitív területet alapját képezi.

Néhány tipp a hatékony tanuláshoz:

  1. Tegyél fel magadnak ellenőrző kérdéseket az anyaggal kapcsolatban.
  2. Kösd össze az új tudásodat a már meglévővel (készíts tanulási fát).
  3. Rajzold le, ábrázold a megtanulandó információkat.
  4. Használj tanulókártyákat.
  5. Kezd időben a felkészülést; ne várj az utolsó pillanatig.

Amennyiben úgy érzed, hogy más jellegű segítségre van szükséged, annak érdekében, hogy figyelmedet jobban tud koncentrálni, úgy érdemes neurofeedback tréningbe kezdened. Általában már 20-40 alkalom után érzékelhető a változás.

figyelemfejlesztes.hu