Az agyi képességek fejleszthetőek, az agyi működés jobbá tehető, a célzott gyakorlással, agyi traumákat (agyvérzés, stroke) követően is.

Az emberi agy csodákra képes, megvan a maga egyedi módja gyógyulásokra, fejlődésre és átalakulásra 😊

Az agynak van egy csodálatos tulajdonsága, a neuroplaszticitás. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy bizonyos eseményekre és szellemi tapasztalatokra válaszul megváltoztassa önmaga szerkezetét és működését. A tanulás közben növekszik az idegsejtek közötti kapcsolatok száma, azaz megváltoztatja, formálja az agy struktúráját.

A stroke az agyban bekövetkezett érelzáródás vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd működékiesés jön létre az agyban. Leggyakoribb következmény: izomerő csökkenése, féloldali bénulás, mozgáskordináció zavara, kommunikáció zavara, beszédértés, beszédképzés, írás károsodása.

A rehabilitáció célja, az elveszett képességek fejlesztése, újratanulása. A megfelelő fizikai (gyógytorna, masszás, biofeedback..) és mentális (figyelem, emlékezet, gondolkodás fejlesztés..) terápia hatására jelentősen fel lehet gyorsítani  a rehabilitáció folyamatot és minimalizálni a tartós károsodásokat.

A memória, figyelemzavar és afázia kezelésére, mentális állapot fejlesztésére az egyik legkorszerűbb terápia a neurofeedback tréning, és a RehaCom kognitív tréning.

Módszerek:

  • Neuofeedback (ILF, Amplitúdó tréning)
  • Biofeedback (HEG)
  • CogniPlus figyelem és memória fejlesztő program
  • RehaCom kognitív tréning
  • Pszichoedukáció
  • (Életvezetési) tanácsadás