Nem növi ki! A figyelemzavar és a hiperaktivitás kezelése Neurofeedbackkel

A nehézségek végigkísérik életünket, hiszen nemcsak felnőtt fejjel kerülhetünk időről időre válsághelyzetbe, de gyerekként is megtapasztaljuk az élet nehezebbik oldalát. A figyelemzavar (ADD, Attention Deficit Disorder) és a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) olyan problémák, amelyek évről-évre egyre több gyereket, serdülőt és felnőttet érintenek Magyarországon is.

Napjainkban egyre több gyermek néz szembe tanulási nehézségekkel is, amelyek sok esetben a figyelemzavarra vagy figyelemzavarral kombinált hiperaktivitásra vezethetők vissza. Az ADD és az ADHD egymáshoz nagyon hasonló szindrómák, az előbbinél a figyelemzavar a hangsúlyos, ami főként tanulási nehézségek formájában jelenik meg, a másodiknál a hiperaktivitás dominál, viselkedési problémával. Sokszor találkozunk azzal a vélekedéssel még manapság is, hogy a figyelemzavart a gyermek a korral kinövi – nem szabad így tekintenünk ezekre az állapotokra, feltétlenül fontos, hogy a problémával küzdők szakszerű segítséget kapjanak.

Új fejlemény a figyelemzavar és a figyelemhiányos hiperaktivitás kezelésében

Nem kisebb szaktekintély, mint az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nemrég olyan kezelési módként ismerte el a neurofeedbacket, mely a gyógyszerekkel azonos mértékben képes megszüntetni az ADD és az ADHD tüneteit. Amint az agy megtanulja, hogy hogyan hozzon létre különböző elektromos kommunikációs mintázatot, nincs szükség további kezelésre,ellentétben a gyógyszerkészítményekkel, melyek nem válzottatják meg az agyi tevékenységet és csak addig fejti ki a a hatását, amíg a beteg szedi őket. Mellékhatásai ritkán vannak, hiszen a neurofeedback az agy tanításának, optimalizásálásának egyik módja. Alkalmazását az epilepszia bizonyos változataiban is engedélyezték és igen hatékony egy sor más rendellenesség esetében is, pl. szorongás, poszttraumás stresszes állapotok, tanulási zavarok, agysérülések, migrének, autisztikus spektrumba eső túlérzékenységek.

A neurofeedback tréning SCP (Slow Cortical Potential, lassú kortikális potenciál) változata az az eljárás, amit a legjobb eredményekkel alkalmaznak ADHD és ADD esetén.

Az SCP-k nagyon lassú elektromos eltolódások az agyi aktivitásban, melyek jelentős szerepet játszanak a figyelem és a viselkedés szabályozásában, az agy egyéb információfeldolgozó folyamataiban, az agyi önszabályozásban.

A tréning során először a kliens fejére  elektródákat helyezünk, melyek érzékelik az agyi aktivitást,  és  továbbítják a jeleket egy monitorra. A  monitoron, valamilyen animációt kell néznie, illetve irányítania a kapott instrukciónak megfelelően. Az animációt az agyi jelek erejével tudja mozgatni, az instrukciónak megfelelően. Azaz mindezt úgy tudja elérni, ha az adott instrukciónak megfelelő idegi tevékenységet fokozza.

Az agyi aktivitás sikeres önszabályozása SCP-vel, az ADHD és az ADD tünetek csökkenését eredményezi.

A módszerről bővebben itt írtunk. (beágyazott link: https://tanulas-fejlesztes.hu/scp-neurofeedback/)

Hogyan segít a neurofeedback a figyelemzavar problémákon?

Mint a legtöbb esetben, a figyelemzavar esetén is igaz: a megfelelő terápia megtalálása a kulcsa a figyelemzavar, illetve figyelemhiányos hiperaktivitás kezelésének.

A neurofeedback tréning olyan megoldást jelent, mely segít a kliensnek megtanulni az agyi tevékenység szabályozását, aminek eredményeként jobban fog tudni koncentrálni az iskolában vagy a munkahelyen. Maga a módszer az operáns kondicionálás elvein alapul, egyfajta jutalmazáson alapuló tanulás, melynek célja az agyhullámok optimalizálása. Az agyi aktivitás visszacsatolásával, tudatosításával képessé tesszük az agyat saját működése optimalizálására. A folyamat során hatékonyabbá tehetjük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait.

Agyunk központi szerepet játszik a testi-lelki-szellemi folyamatok fenntartásában, ezért amikor a neurofeedback tréning segítségével optimalizáljuk a működését, akkor az egyúttal a testi-lelki folyamatok, a viselkedés, az érzelmi megnyilvánulások pozitív változását is jelenti.

A neurofeedback tréning keretében a problémáktól, tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.

Ha további információkra van szükséged:

https://tanulas-fejlesztes.hu/tudastar-cikkek/  ( Neurofeedback hatása azADHD kezelésében: Kutatási eredmények, Metaanalizis )

https://tanulas-fejlesztes.hu/biofeedback-neurofeedback-trening/amplitudo-trening/