Milyen egyszerű is lenne minden, ha mi, emberek tökéletesen racionális lények volnánk, számítógépszerűen működő elmével, amely problémamentesen követni tudja a logikus belátásokat. Aligha stresszelnénk magunkat, hiszen a Dalai Láma is megmondta: „Nem érdemes az embernek magát stresszelni, mert vagy van egy problémára megoldás, és akkor miért izgatod magad, vagy nincs, és akkor is minek?” Ámde:

…a stressz nem csak lelki, hanem testi probléma is!

Sőt, eredetileg nagyon hasznos testi reakcióról volt szó, amely elődeinknek segített átvészelni a kríziseket. Például a fenyegető fenevad látványára megnőtt a vérnyomás, gyorsult a légzés, és a test máris készen állt a menekülésre vagy az élet-halál harcra.

Mivel a modern világban a fenyegetések már nem annyira konkrétak, mint egykor a kardfogú tigris, hanem inkább a nyomasztó gondolatok formáját öltik, a stressz testi reakciói sokkal ritkábban hasznosak a túlélés szempontjából. Gyakran saját magunk ellen fordulnak, és testünket gyötrik, úgyhogy kézenfekvő lenne erről az oldalról (is) tenni ellenük, és nem csupán tudati szinten, kizárólag a lelki tényezők közt keresgélni a  megoldásokat.

Biofeedbackkel a stressz ellen: visszacsatolás és önszabályozás

Itt jön be a képbe a biofeedback (biológiai visszacsatolás) módszere, amely műszerek segítségével méri és visszajelzi testi reakcióinkat, a stressz hatására lezajló élettani változásokat. Ha ezeket észleljük, akkor azt jelenti, hogy tudatosítjuk őket, és ennek alapján a szándékos befolyásolásukra is képesek lehetünk.

Példa erre a stressz okozta izomösszehúzódás, izomfeszültség, amely aztán különféle testi fájdalmak formájában (fejfájások, nyaki izomfájdalmak stb.) válhat krónikussá. Ha azonban műszerrel mérjük a reakciókat, akkor a görcsösségünkről, feszültségünkről adott visszajelzés mellett a feszültség tudatos oldásának a hatása is szépen nyomon követhető, és lassacskán szabályozható a stresszre adott testi reakció.

Ilyen egyszerű lehet a stresszbetegségek megelőzése, a stressztűrés fejlesztése, ha nem csupán lelki, hanem testi problémaként is kezelésbe vesszük a stresszreakcióinkat! Na és hát ki az, akinek ne lenne szüksége erre manapság?