Az Othmer klinikai modell szerint a legtöbb agyi rendellenesség az idegrendszeri általános aktivitási szint szabályozásának problémájából adódik. Ezt normál esetben egy épen működő önszabályozó mechanizmus végzi. Ez a szabályozás a különböző tünetek és kórképek megjelenése esetén nem működik megfelelően.

Az ILF (Infra Low Frequency) neurofeedback tréningek során a kliensek elsajátítják az agyuk optimális potenciálon való működtetését, ezzel az ILF neurofeedback segít a mentális, fiziológiai önszabályozás elérésében.

Az ILF tréning során a tréningező a saját agyműködéséről kap visszacsatolást, mely segítségével önkorrekciót hajt végre, mely által egy optimálisabb, rugalmasabb, stabilabb agyi önszabályozás jön létre, mindez pedig a tünetek enyhülését és a mentális, kognitív funkciók javulását vonja maga után.

A tréning során a tréner a kliens agyi tevékenységét figyeli online és a szoftver segítségével optimalizálja  az agy működését. A kliens egy animációt vagy videót néz, miközben vizuálisan kap visszacsatolást. A tréning implicit tanulásra épül, tehát a kliens tudatos akaratán kívül megy végbe  a változás, így fejlesztve  a központi idegrendszer önszabályozó mechanizmusát.

Az Othmer módszert egyik leghatékonyabb  neurofeedback eljárásnak gondolják világszerte. Az Othmer házaspár és kutató kollégái minden eddiginél kifinomultabb jelfeldogozásra alkalmas eszközt és szoftvert alkottak meg Cygnet szoftver és NeuroAmp készülék), mely amelyek egyedülállóak a neurofeedback nemzetközi és hazai piacán.

Az Othmer módszer 3 egyenként is hatékony terápiás megközelítés ötvözéséből áll:

  1. Klasszikus frekvenciatartomány tréning
  2. ILF tréning (ILF (Infra-Low Frekvencia, <0.1 Hz Frekvencia tartományban)

Az Othmer módszer egy sajátos tulajdonsága az „Infra-Low-Frekvencia” (ILF) tartományban való tréningezés (azaz a jutalom frekvencia < 0,1 Hz.) is.

3. Bipoláris tréning

A bipoláris felhelyezések az agyi régiók közötti együttműködésről szolgáltatnak információkat, mindez így sokkal hatékonyabb, mint az egy-egy agyterület közvetlen működésére vonatkozó feedbackek.

A módszerben felhasznált amplitúdó tréning az elmúlt évtizedek klinikai és kutatási tapasztalatai mentén került kialakításra, és ezt a funkciót a módszerhez kialakított szoftverben automatizálták is. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelést végző személy a kezelésben részesülő kliens azonnali állapotváltozásaira fókuszáljon.

Az Othmer módszer egy sajátos tulajdonsága az „Infra-Low-Frekvencia” (ILF) tartományban való tréningezés (azaz a jutalom frekvencia < 0,1 Hz.) is. A neurofeedback ilyen alacsony tartományban nagyon hatékonynak bizonyul

Az ILF alapú neurofeedback rendkívül hatékony eljárás , emiatt is az Európai Unióban a NeuroAmp  készüléket és a Cygnet szoftvert olyan orvostechnikai eszköznek ismerik el, amely alkalmas arra, hogy a központi idegrendszer tréningezésével fejlessze a hozzá tartozó önszabályozó mechanizmusokat.

(Forrás: www.neurosol.hu)

További kutatási eredmények:

https://www.eeginfo.com/research/