Érzelmi állapotunk és a testünk izomfeszültsége összefügg. Az izomzat állapota tükrözi az pszichés-, ideg állapotainkat egyaránt, automatikusan. Stressz, feszültség, szorongás hatására számos izomterület tónusa megnövekszik.

A stressz gyakran önkéntelen, görcsös izom összehúzódást eredményez, a túl feszessé vált izomzat pedig nagyon sok betegség okozója (pl. különböző izomfájdalmak, gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások, stb.). Az izmok gyengülése, bénulása is betegségek kiváltója lehet. Az izomzat összehúzódása ill. relaxációja e műszer segítségével ellenőrizhető, így a kívánt állapot megtanulható.

Az EMG Biofeedback során az izmok feszessége változtatható, megtanulható a tudatos ellazítás.

Az EMG során az izomcsoportok feszülését monitorozzuk. Ezek a homlok tájék, tarkó, gerincközeli, deréktájak izomzata.

A tréningezni kívánt izomra elhelyezünk felületi elektródákat (csak a bőr felszínére), melyek mérik az izom aktivitását.

A célzott izomcsoport feletti bőrterületre rögzített elektródák az izomműködés által kiváltott elektromos jeleket érzékelik és közelítik a tanulás számára. Ezzel ellenőrizhető és kontrollálható az izom (testi) relaxáció folyamata, ami a pszichés relaxációt is maga után vonja. A tréning során a páciens a szoftver segítségével megtanulhatja, hogyan tudja  csökkenteni izomtónusát, mellyel támogatja az idegrendszeri önszabályozást

A tréning során az izomtónus csökkenése, a relaxáció mélyüléséhez, a pszichés feszültség csökkenéséhez vezet.

Az izomzat lazulása, relaxációja, az egyik leghatékonyabb stresszoldó technika.

Az izomtónus tudatos kontrollja, az izomrelaxáció céljából, a stresszkezelés szempontjából kiemelt jelentőségű.

Izomtónus növelése – EMG Biofeedback

Az izomtónust abban az esetekben növeljük, amikor valamilyen oknál fogva az adott izom nem működik megfelelő mértékben. Ennek több oka is lehet, központi idegrendszer zavarok, perifériás idegrendszer károsodás, inaktív életmód, szülés, baleset vagy műtét következménye.

A biofeedback terápia során elektródákat erősítenek a test különböző részeire. Ezek mérik a stresszt, de az ellazulást is, és mindezt láthatóvá teszik egy számítógép képernyőjén. Egyszerű és gyors módszer ez arra, hogy megtanuljuk irányítani a test reakcióit.

A páciens ujjaira helyezett termoelektródák megmutatják, hogy a bőr hőmérséklete stressz hatására csökken, ellazulás hatására pedig újra emelkedik. Az izmokra helyezett érzékelők segítségével pedig az izomfeszülés csökkenése kerül visszacsatolásra a tréning hatására.

Ajánlott:

Stresszkezelési nehézség, relaxáció tanulás, feszültséggel, szorongással járó pszichés zavarok, fejfájás, stresszbetegségek, stresszes állapotból eredő váll, nyak, hát, deréktáj, homlok, állkapocstáji izomfájdalmak, feszültségek   kezelésére, csúcsteljesítmény tréning

Alkalmazási területei:

  • rehabiliáció
  • inkontinencia
  • központi vagy perifériás idegsérülés

FONTOS: Orvosi diagnózis esetén csak az adott probléma kezelésére jogosult személy végezhet elsődleges terápiát.

A biofeedback technika és a neurofeedback technika nem helyettesíti csupán kiegészíti az orvosi kezelést, ha az szükséges. Így egészségügyi probléma esetén keresse fel orvosát.

Kiegészítő terápiás alkalmazás esetén fontos, hogy a tréninget végző egyén egyeztessen a pácienst kezelő egészségügyi szakemberekkel (orvos, pszichológus, ergoterapeuta).