Biofeedback

 • Neurofeedback (EEG Biofeedback) tréning (Amplitúdó tréning, ILF módszer, Alfa-Théta tréning, Othmer módszer)
 • QIK teszt és EEG Expert –el teljesítmény, figyelem tesztelés, tünetkövetés
 • HEG (Haemoencefalográfia) Biofeedback
 • HRV (Heat Rate Variability) Szívkoherencia Biofeedback
 • EMG (Elektromiografia) Izom Biofeedback
 • Stresszkontroll (Hőmérséklet, bőrvezetőképesség) Biofeedback

A biofeedback egy modern informatikával támogatott, aktív tanulásra, és önfejlesztésre épülő tréning, rendkívül hatékony tanulási és önszabályozási technika: a testi-lelki egészség eszköze.

A biofeedback módszere Dr. M. Barry Sterman amerikai pszichológus néhány évtizede végzett kísérletein alapszik, melynek lényege, hogy a testünk jelzéseire történő odafigyelés segítségével szabályozhatóvá válik annak működése. A módszer mérhetővé, érzékelhetővé teszi testi és agyi tevékenységeinket, amelyekről azonnali visszajelzést is ad számunkra tudatosítható formában. E tudatosítás segítségével kapunk lehetőséget a befolyásolásra és a kívánt irányba történő megváltoztatásra.

A Biofeedback (biológiai visszacsatolás) a szervezetben lezajló élettani változások érzékelhető visszajelzése. Olyan testi folyamatok visszajelzésére vonatkozik, amelyek szabályozása a szervezetben folyamatosan, de sokszor tudattalanul zajlik. Ez a módszer abból indul ki, hogy minden testi funkciót, amit észlelünk képesek vagyunk akaratlagosan befolyásolni, azaz hogy érzékszervi jelek segítségével, az automatikus életfolyamatok kontrollja megtanulható.

A Biofeedback azáltal segít, hogy a folyamatos visszajelzések adásával érzékelhetővé teszi a testi folyamatok azon pontjait, melyek módosításra szorulnak. Amennyiben a tulajdonképpen tudattalanul végbemenő testi funkciókat tudatosítjuk, megtanulhatjuk azt is, hogy célirányosan, mentálisan irányítsuk őket.  Azaz ez a módszer lehetőséget kínál arra, hogy ezt a folyamatot láthatóvá tegyük, és ily módon létrejön a szervezet működésének tudatosító visszacsatolása, mely segítségével megtanuljuk befolyásolni , optimalizálni azokat. Tehát a folyamat lényege a tanulás, operáns kondicionálás, mely során a kliens megtanulja a fiziológiás működését tudatosan kontrollálni, optimalizálni, általa  a test nem optimális működése korrigálható.

A már megtanult mintázat a gyakorlatokat ismételve egyre inkább stabilizálódik, végül a kliens teljesen elsajátítja azt  és képes lesz alkalmazni bármilyen –biofeedbacken kívüli- helyzetekben is..Mindez az agyműködés szintjén is érvényesül az EEG-Biofeedback által.

Eszköze a biofeedback készülék arra való, hogy a szervezet működését kísérő bioelektromos jelenségeket a testfelületre helyezett szenzorok segítségével érzékelje, majd a számítógép segítségével analóg látási vagy hallási ingerekké alakítsa át, így azokat felfoghatóvá tegye. Emellett a készülék az optimális szervezeti működés jelalakját is bemutatja, a biofeedback helyzetben lévő személynek pedig az a feladata, hogy,  egész viselkedésével, testtartásával, izomállapotának és pszichikus élményeinek akaratlagos szabályozásával ezt az optimális működést jelző ingermintát elérje. Ily módon megtanulhatjuk szervezetünk működését szabályozni, testi-lelki működéseinket eredményesen befolyásolni.

Pedagógiában, gyógyászatban, sportban, üzleti szférában is eredményesen használható módszer.

Biofeedback módszerek:

Több biofeedback módszer között tehetünk különbséget, melyek mindegyike más-más fiziológiás folyamat megváltoztatását, átképzését célozza meg.

 • Izom (EMG /elektromiogram) Biofeedback:

Az EMG az izmok feszülését méri. Az EMG Biofeedback során az izmok feszessége változtatható, megtanulható a tudatos ellazítás.

A stressz gyakran önkéntelen, görcsös izom összehúzódást eredményez, a túl feszessé vált izomzat pedig nagyon sok betegség okozója (pl. különböző izomfájdalmak, gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások, stb.). Az izmok gyengülése, bénulása is betegségek kiváltója lehet. Az izomzat összehúzódása ill. relaxációja e műszer segítségével ellenőrizhető, így a kívánt állapot megtanulható.

 • Hőmérséklet Biofeedback:

Ez a módszer a bőr hőmérsékletét méri. Szorongás során, a vér a bőrből az izmokba és a belső szervekbe áramlik. Az áramlás megfordításával a szorongás csökkenthető, a szervezet ellazult állapotba hozható. Általa megtanulható a végtagok hőmérsékletének emelése. Erre azért van szükség, mert a stressz során a végtagok lehűlnek, tudatos felmelegítésük elősegíti a relaxációt.

 • HEG (Haemoencephalográfia) Biofeedback:

A szenzor alatti terület passzív infravörös hőkibocsátását méri. A frontális metabolikus veszteséghő az agyműködéssel arányosan növekszik.

 • A Bőrellenállás Biofeedback:

Az idegrendszer és  a bőr szoros kapcsolatban állnak egymással. Már a legkisebb feszültségre is izzadni kezd a tenyér anélkül, hogy észrevennénk, Folyamatos szorongás esetén az izzadás egyre jobban fokozódik, az  módszer által regisztrálható izzadás csökkenése szoros kapcsolatban az ellazulással, és  jelzi a vegetatív idegrendszer stabilizálódását.

 • Szívműködés:

A Pulzus és EKG visszajelzés a szívműködés visszajelzésében segít.

A szívdobogás a félelemmel, a szorongással egyre nő. A szívdobogás (pulzus) tudatos lelassításának és szabályossá tételének egyik célja a relaxáció elősegítése, mely csökkenti a keringési megbetegedések veszélyét.

 • Az EEG Biofeedback = Neurofeedback:

Az egyén EEG (Electroencephalogram) aktivitásának visszajelzése . Az EEG melyet az elektromos agyi aktivitás mérésére monitorozására használnak, tükröt tart az agyműködésről.. A neurofeedback az agyműködést az agyhullámok monitorozásán keresztül, azok tudatos befolyásolásával tökéletesíti.

A neurofeedback (EEG-biofeedback) az agyi aktivitás megfigyelését, visszacsatolását, tudatosítását, ezen keresztüli átalakítását, optimalizálását célozza meg, és ezáltal hatékonyabbá tehetjük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait..

Azaz a  neurofeedback tréning az agyműködés optimális hangolását jelenti, az agy saját elektromos jeleinek a felhasználásával. A módszer az operáns kondicionálás elvein alapul, egyfajta jutalmazáson alapuló tanulás, melynek célja az agyhullámok optimalizálása.

Segítségével optimalizálható az agyműködés, melynek következménye a gondolkodás, viselkedés, érzelmek, testi-lelki folyamatok optimalizálódása, pozitív változása, hiszen a testi-lelki-szellemi folyamatok fenntartásában az agy központi szerepet játszik.

Ennek a módszernek a segítségével megtaníthatjuk az agyat a helyes működésre azért, hogy a különböző testi-szellemi folyamatainkat képes legyen megfelelő módon szabályozni, javítva azok működését, hatékonyságát.