Fejfájás, migrén

A fejfájás az egyike a leggyakoribb panaszainknak.

A fájdalom okától és időtartamától függően a fejfájásnak különböző okai ismeretesek. Az akut fejfájások közé sorolhatjuk az olyan fejfájást, amely a láznak, vagy encefalitisznek (agyvelőgyulladásnak) a következménye. Ismerünk hosszabb ideig fennálló fejfájást, mely magas vérnyomás vagy vérszegénység következménye. A harmadik csoporthoz az időszakonként szünetelő, változó típusokhoz tartoznak talán a legjellemzőbb fejfájásfajták: migrén, Horton fejfájás, görcsös fejfájás, agytumor esetében jelentkező fejfájás.

Magyarországon kb. 1 millió ember küzd migrénnel. A panaszok kialakulásával kapcsolatban több elmélet is ismert. A fájdalom az agyi vérerek túlzott tágulása miatt alakul ki, ami a szövetek megduzzadásával jár, melyben a gyulladásos tényezők s szerepet kapnak. Vannak esetek, amikor a migrén megjelenése előtt különféle látási, érzékelési, beszédzavarok jelentkeznek. Ezt nevezzük aurának. A kutatások azt bizonyítják, hogy a migrénes emberek nemcsak a rohamok alatt, hanem egyébként is túlérzékenyen reagálnak az ingerekre. A neurofeedback tréning segítségével megtanulják, hogyan csökkentsék az agyukban a túlzott izgalmat, és azt is, hogyan váltsanak könnyebben az aktív és a pihentető állapotok között.

A görcsös fejfájás esetében a fájdalom oka valószínűleg izomfeszültség. A fej és a nyak izomzatában keletkezhet a fájdalom, nem rohamszerűen jelentkezik hanem többé-kevésbé azonos szintű marad egész nap. Az enyhétől a közepesig terjedő, a fej egészét érintő fájdalom kiválthat nyomásszerű, vagy húzó érzést, alkalomadtán, adott esetben szúró és nyilalló lehet. Az okok többnyire a stresszel állnak összefüggésben. A stressz hatására erősödik.A neurofeedback megszüntetheti a belső feszültéget ahogyan a görcsös izmokat is el tudja lazítani, ekképp csökkentve a fejfájási hajlamot.

Kezelés:

A fejfájás a biofeedback/neurofeedback terápia klasszikus indikációs területei közé tartozik.

A krónikus fájdalom-betegségek, és a fejfájások hátterében egyaránt az agyműködés megváltozott mintázatait, instabil működését találhatjuk – , melyeket a neuroterápia változatos eszközeivel (biofeedback, neurofeedback) célirányosan át tudjuk alakítani.

A migrén gyerekek életét is megkeserítheti. Ha esetükben játékos módon közelítik meg a biofeedbacket, akkor ők is gyors sikereket érhetnek el.

A biofeedback segédeszközként is beválik a lazítás célzott elsajátításához.

Hasonlóképpen hasznosak az egyéb lazító technikákból származó elemek, mint amilyen például a Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció.

A krónikus fájdalmak kezelése komplex (orvos, fizioterapeuta, gyógytornász, pszichológus, kineziológus, biofeedback…stb.) megközelítés igényel. Ezen belül az érzelem – izomfeszülés kapcsolat feloldásában hatékony segítő lehet az izom-biofeedback tréning. A felszíni elektro-myográfia (EMG) az érintett izomcsoport legkisebb túlfeszülését is kimutatja. A gyakorlással tudatosan kioldható az izomfeszülés, ezzel pedig megbomlik a stressz-izomfeszülés-fájdalom triumvirátus.

A homloktáji, a nyak-, vagy a rágóizomzat feszültségét csökkentő izom-biofeedback gyorsan tanulható, és hatékonyan csillapítja a fájdalmat. A bőrvezetés biofeedback szintén hatékony eszközünk a fájdalmat kísérő feszültség megelőzésére. Különösen kisgyermekek tanulják gyorsan a fejfájást ily’ módon megelőzni. Esetükben nyolc-tizenöt alkalom kell ahhoz, hogy elsajátítsák az eljárást, és ezzel lecsökkentsék migrénes rohamaik számát.

Módszer

  • Neurofeedback, StressControl Biofeedback, HRV Biofeedback, HEG tréning, relaxáció, Alfa-Theta tréning

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!