Mindfulness (éber tudatosság) tréning képességfejlesztés, koncentrációs -, önszabályozási készség fejlesztése, stressz kezelés, teljesítménynövelés céljából

Mit is értünk tudatos jelenlét (mindfulness) alatt?

A mindfulness meditáció az „itt és most” éberséget fejleszti.

A pillanatnyi érzelmi-mentális állapotaink tudatos megélése a legfontosabb eszköz annak a megtapasztalásához, hogyan működik együtt a test és az elme.

A tudatos jelenlét (mindfulness) meghatározása (Kabat-Zinn, 1995):

Minden pillanatban jelenlévő ítéletmenetes tudatosság, a figyelem gyakorlásának specifikus módja, mely a jelen pillanatra vonatkozik, és annyira mentes a reaktivitástól, és ítélkezéstől, és annyira nyitott, amennyire csak lehetséges.

A tudatos jelenlét annak tudatosítása, ami megjelenik a tapasztalatunkban, miközben előre maghatározott módon ráirányítjuk a figyelmünket a tapasztalat bizonyos aspektusaira; a jelenben (mikor az elme elkóborol a múltba, vagy a jövőbe, akkor visszairányítjuk a jelenbe); ítéletmentesen elfogadva azt, ami az elménkben felbukkan.

A tudatos jelenlét a figyelem önszabályozásának és az élményorientáltságnak a pillérein nyugszik (Bishop, 2004).

 • A figyelem önszabályozása:

lehetővé teszi, hogy a figyelem tartósan az aktuális élményekre irányuljon, meg növelve ezzel  a jelen   pillanatban zajló mentális történések feliemerésének a lehetőségét. A figyelem önszabályozása a fenntartott figyelmet, a figyelem váltásának a képességét, valamint az elaborációs folyamatok gátlását foglalja magában.

 • Élményorientáltság:

Az egyén jelen pillanatban zajló élményeire irányuló, sajátos orientációját foglalja magában, mely orientációt kíváncsiság, nyitottság és elfogadottság jellemez.

Az aktuális élményekkel kapcsolatos tudatosság elfogadó módon, ami

 • csökkenti az elkerülést
 • megnöveli a feszültségtűrő képességet és
 • emocionális tudatossághoz vezet

Tudatos jelenlét (Mindfulness) alapú terápiák:

 • „Éber tudatosság” tréning: figyelem irányításának és fenntartásának, önszabályozási készségnek, stressz kezelésnek a fejlesztése, memóriajavítás, stressz csökkentés, érzelmi jóllét növelése.
 • Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú kognitív terápia stresszkezelésre:
 • MBSR (MindfulnessBasedStressReduktionmediation, Kabat-Zinn) tréning bizonyítottan hatékony szorongás, stressz, depresszió tünetei esetén.

A tudatos jelenlét hatékonyságát tudományos kutatások is alátámasztják.

Gyakorlása számos testi-lelki betegség (pl. szorongásos, depresszív zavarok, fájdalom szindróma, magas vérnyomás) terén csökkenti a tünetek súlyosságát, javítja a figyelmi képességünket, empatikusabbá válunk , hatékonyabban kezeljük a konfliktushelyzeteket

A modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően azt is tudjuk, hogy  a rendszeres gyakorlás nemcsak agyunk működését, de a szerkezetét is módosítja.

A tudatos jelenlét képessége kiemelten fontos azok számára, akik munkájuk során nehéz döntési helyzetekkel találkoznak, embereket irányítanak, konfliktushelyzeteket kezelnek. A döntések, reakciók így sokkal tudatosabbakká válhatnak.

Pl. érzelmileg megterhelőbb helyzetben kisebb valószínűséggel adunk impulzív, meggondolatlan választ, sokkal tudatosabban reagálunk

Sok kutatás igazolta a munkahelyi, vezetői helyzetben való hatékonyságát is:

 • Javul a problémamegoldó képesség, a motiváció, elégedettség, rövidülnek a mhelyi megbeszélések, csökken a kiégés veszélye
 • Éber figyelem meditációval az agy átépül
 • Önfegyelem fejlődik
 • Mentális rugalmasság nő
 • Jó stressz tűrő képesség alakul ki.