A neurofeedback egyrészt terápiás eljárás bizonyos tünetekkel járó állapotok javítására, másrészt egy modern tanulási rendszer, mellyel fokozni lehet az agy teljesítményét.

A neurofeedback az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, amely az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki hatását.

Az elmúlt évek kutatásai is bizonyították, hogy az agy képes megtanulni, miként szabályozza magát, hogyan hozza egészséges egyensúlyba az idegrendszer izgalmi állapotát. A neurofeedback terápia nagyon jól támogatja az agy fejlődőképességét.

A neurofeedback tréning az agyműködés elektrofiziológiai térképét optimalizálja, újrahuzalozza, ezáltal hatékonyabbá teszi az idegrendszer működését,azaz az agyi akivitás optimalizálása által, jobb, hatékonyabb agyi működést eredményez, mely a kognitív és mentális területeken egyértelmű pozitív változásokat eredményez.

A neurofeedbacknek több változata ismert. Az általam használt neurofeedback módszerekről röviden: Az Amplitúdótréning  0-40 Hz tartományba tartozó agyhullámokat tréningezi. Az ILF (Infra Low Frequency Training) tréning során használatos jelek frekvenciája 10-0,0001 MHz – között, az ultraradian tartományban mozog.

Az amplitúdótréning során az agyhullámok szisztematikus edzése történik tulajdonképpen.  A módszer tudatos erőfeszítést igényel, és a tanulási folyamat az operáns kondicionáláson alapszik.

Az állapotfelmérő és célkitűző beszélgetés után felhelyezzük az elektródákat a fejbőrre. A kliens ezután a számítógép képernyőjét figyeli, aminek segítségével kép illetve hang visszajelzést kap az agyhullámok aktivitásáról. Semmilyen elektromos áram nem vezetődik az agyba, csak az agyi elektromos aktivitása monitorizálása és megjelenítése történik a képernyőn keresztül. Mindez azt a célt tűzi ki, hogy a kliens lassan megtanulja megváltoztatni az agyhullámait, ideális agyhullámokat hozzon létre, melyek segítségével maradandó javulás érhető el.

A tréning során a játék nyelvére lefordítva többféle feladat is adható.

A leggyakrabban a személy egy filmet néz, vagy zenét hallgat. Amennyiben „jól állítja be” az agyhullámait, jó minőségben élvezheti a filmet, animációt, filmet, vagy hallgathatja a zenét. Amennyiben azonban nem „dolgozik eléggé”, az adás rossz minőségűvé, halkká, zavaros hangúvá változik, tehát élvezhetetlen lesz. Az egyén célja az lesz, hogy jó minőségűvé alakítsa át az ingert.Pusztán agyhullámainak megváltoztatásával képessé válik a játék, film vagy animáció irányítására. A tréning során a gépből semmi parancs, vagy egyéb jel az agyhoz nem érkezik. A gép csak mér és visszajelez, az agyba nem nyúl bele semmilyen módon. A páciens önmaga találja meg agyának azt az állapotát, amikor a feladatot végre tudja hajtani. Ha az agyhullámokat nem megfelelően irányítja, a film és animáció élvezhetetlenné válik, leáll, hangokat ad, zavaró visszajelzést küld, a játék nem működik. A páciens ezért erős kényszert érez arra, hogy agyhullámait normál állapotba hozza. Néhány tréning során az agy megtanulja ezt az állapotot, és már a hétköznapi tevékenységek során is jól fog működni.

Vagyis addig-addig gyakorolja, amíg könnyedén, akár neurofeedback készülék nélkül is elő tudja idézni az optimális állapotot.

A jutalmazás nemcsak filmekkel történhet, hanem más visszacsatolásos eszközökkel is, hangjelzéssel, játékokkal is (autóversenyzés, űrhajós lövöldözés, packman,  stb.). Mindegyik ugyanazt a célt szolgálja: fenntartsa a motivációt, és a kliens még élvezze is a tanulást. Mindez főleg gyerekek esetén fontos, hiszen az egyik legnehezebb dolog, hogy egy figyelemzavaros, hiperaktív gyereket rávegyünk arra, hogy nekiálljon tanulni…

Hosszas gyakorlás során tehát a kívánt agyhullám előállításának képessége rögzül, és ezáltal a sérült/alul/túlműködő terület működése is normalizálódik.

Az ILF (Infra Low Frequency Training) módszer implicit tanuláson alapszik, azaz a tanulás tudattalanul megy végbe.  Az ILF az agy működési zavarainak és egyes pszichés zavaroknak legmodernebb és leghatékonyabb kezelési formája. A lassú potenciálokkal való kezelés által a különböző zavarokat mélyrehatóbban tudják kezelni.

Az legtöbb különféle testi-lelki tünetekben megnyilvánuló problémák, agyi funkciózavar hátterében az optimális aktivációs szinttől való eltérés, gyenge önszabályozó képesség áll, azaz hogy az idegrendszer izgalmi állapota nincs megfelelően szabályozva.

A neurofeedback tréning segítségével az agy megtanulja, hogyan szabályozza, irányítsa az idegrendszeri folyamatokat, hogyan jusson el az optimális csúcspozícióba, hogyan hozza teljesítőképességének a maximumát immár huzamosabb ideig.

A neurofeedback tréning során az agyi aktivitás a fejbőrre helyezett szenzorokkal mérhető, EEG (elektroenkefalogram) hullámok formájában. Az adatokat megkapja a számítógép, és feldolgozza, értékeli. A tréning során a kliens filmet néz, vagy számítógépes játékot játszik, vagy egy speciális szemüveg segítségével belemerülhet a virtuális valóságba, így az agya még intenzívebben átélheti az élményt,  melyek az agyi aktivitás változásának függvényében módosulhatnak, vizuális, auditív, taktilis visszajelzés, feedbackek jelzik ezeket az agyi folyamatokat. A neurofeedback tulajdonképpen  tükröt tart az agy működéséről. Az agyi aktivitás láthatóvá tétele segítségével megtanulható annak szabályozása, optimalizálása.

Az SCP angolul Slow Cortical Potential (lassú kortikális potenciál) neurofeedback tréninget tartják jelenleg az egyik leghatásosabb és legígéretesebb eljárásnak az ADHD és ADD (hiperaktivitás és figyelemzavar) neurofeedbackes kezelésének területén. Emellett az SCP tréning ígéretesnek bizonyulhat bizonyos fejlődési rendellenességek esetén, továbbá hatásos kezelési eljárásnak bizonyul epilepszia esetén is. Az SCP az angol Slow Cortical Potential (lassú kortikális potenciál) kezdőbetűiből álló rövidítés, amely egyfelől az EEG jel egyik jellegzetességére utal, másfelől pedig egy neurofeedback megközelítést és módszert is jelöl. Továbbá SCP lassú kortikális potenciál elnevezés alatt olyan EEG-n mérhető jeleket értünk, melyek hullámmozgása rendkívül lassú, kevesebb, mint 0,1 Hertz. Ezek nem is annyira az agy izgalmi szintjét mutatják, sokkal inkább az alapvető izgalom egyik aspektusát: az egyes ingerekre való reagálás hajlandóságát.

Az SCP neurofeedback egy olyan kondicionáláson alapuló EEG biofeedback eljárást is jelent, amely során ezeket a DC potenciál változásokat a problémától függően negatív, vagy pozitív irányba próbáljuk eltolni tréningezés által. Ezek a potenciál eltolódások ugyanis létrejöhetnek külső behatások eredményeként, de megtanulható ezek akaratlagos szabályozása is. Tehát nagyon lassú elektromos eltolódások az agyi aktivitásban, melyek jelentős szerepet játszanak a figyelem és a viselkedés szabályozásában, az agy egyéb információfeldolgozó folyamataiban, az agyi önszabályozásban. Az agyi aktivitás sikeres önszabályozása SCP-vel, pozitív változásokat eredményez a viselkedés, kognitív funkciók, figyelem, tanulás és az elektrofiziológiai szabályozás területén egyaránt.

A Synchrony trénig  két agyi terület együttműködését célzó neurofeedback módszer, egy beállított frekvenciatartományban. Általa az agy legtávolabbi részeiben is fenntartható az agyhullámok (alfa, gamma) szinkronizációja. A cél itt is, az alfa-theta tréninghez hasonlóan a kérgi szintű deaktiváció, mely lehetővé teszi a test-elme nyugalmát. Segít a nyugodt fókusz kialakításában, mindfulness állapot elérésében.

Az Alfa-theta tréning segítségével egy nagyon megnyugtató , regeneratív állapot elérése  tanulható meg, segíti a relaxációt, annak mélyítését, stresszkezelést, öngyógyítást. Az alfa-théta neurofeedback egy relaxációs-meditációs technika. Az alfa-théta neurofeedback rendkívül hatékony technika a tudattalan megközelítésére, testi-szellemi elmélyültség elérésére. Egy stabil pszichoterápiás környezetben a mélyből felszínre kerülő tartalmak megértése, átélése és feldolgozása is lehetővé válik a módszer felhasználásával.

A feedback (visszacsatolás) segítségével arra trenírozzuk az agyat a neurofeedback tréning során, hogy jobban szabályozza magát, irányítani izgalmi állapotát,  ezáltal megtanulható, hogyan lehet egészséges és optimális  egyensúlyba hozni , tartani idegrendszerünket az ingerlékenység, és izgalmi állapot vonatkozásában. Ebben az állapotban tudja az idegrendszer a teljesítőképességének maximumát nyújtani.

A neurofeedback terápia mindenkinek hasznos, de különösen hatékonynak bizonyul az alábbi  problémák esetén, mint pl. ADHD, autizmus, depresszió, kiégés, szorongás, tanulási zavar, figyelemproblémák, migrén, krónikus fájdalmak , alvászavar, pszichikai sérülések…stb.

További tudományos kutatási eredmények:

https://www.eeginfo.com/research/

https://isnr.org/isnr-comprehensive-bibliography

Alkalmazási terület:

Gyerekeknél, serdülőknél

 • Hiperaktivitás (ADHD)
 • Figyelemzavar (ADD)
 • Autizmus spektrumzavar
 • Megkésett fejlődés (beszéd, mozgás)
 • Idegrendszeri éretlenség
 • Tik
 • Alvási nehézségek
 • Dadogás, megkésett, akadályozott beszédfejlődés
 • Tanulási nehézség
 • Diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia
 • Agresszió, dühkitörés, implulzuskontroll
 • Magatartásbeli zavarok
 • Tanulási nehézségek
 • Szorongás
 • PTSD (Poszttraumás stressz zavar)
 • Beilleszkedési nehézség
 • Iskolai stressz csökkentés
 • Étkezési zavar
 • Stressz
 • Migrénes fejfájás, tenziós fejfájás, egyéb fájdalmak
 • Alvászavar
 • Koncentráció, memória fejlesztés
 • Egyéni teljesítménynövelés (diák, vezető, sportoló)
 • Epilepszia
 • Kreativitás növelése
 • Teljesítmény növelése (tanulási, sport)
 • Passzivitás csökkentése, motiváció-, önbizalomhiány
 • Iskola előkészítő foglalkozások kiegészítésére
 • Vizsgára, felvételire, versenyekre való felkészítés
 • Vizsgaeredmények növelése

Felnőtteknél, időseknél

 • Mindennapi stressz csökkentése
 • Szorongás
 • Alvászavarok
 • Tinnitus-fülzúgás
 • Felnőttkori figyelemproblémák
 • Koncentrációs nehézségek
 • Krónikus fáradtság
 • Migrén
 • Depresszió
 • Relaxáció fokozása
 • Teljesítményfokozás, csúcsteljesítmény elérése (sportolók, menedzserek)
 • Szellemi kapacitás növelése (idősebb emberek, vezetők)
 • Kreativitás növelése (előadóművészek)
 • Teljesítménynövelés, stresszkezelés
 • Vizsgaeredmények növelése
 • Memóriafejlesztés
 • Alvásminőség javulása
 • Stresszkezelés fejlesztése
 • Koncentrációs képesség fejlesztése
 • Nyomás alatt jobb teljesítmény fokozása

A neurofeedback kezelés folyamata

Képek a kezelésről

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!