Project Description

Kémiai és viselkedéses addikciók

Amikor addikcióról, szenvedélybetegségről beszélünk, általában kémiai függőségekre, pszichoaktív szerekkel szembeni dependenciára gondolunk. A köznyelv ugyanis a függőség szót jóval szélesebb , azaz nemcsak kémiai szerekre szűkült értelemben használja, ám pont ez  a szélesebb értelem egy olyan általános jelentést eredményez a köznapi használatban, emelyben már nem feltétlenül betegségre, rendellenességre utal a függőség szó.A klinikai értelemben vett függőség diagnózisnak ezzel szemben a kulcseleme az, hogy a függőség ártalmas legyen a személyre , és/vagy környezetére vonatkozóan. Klinikai jelentőséget csak azoknak a jelenségeknek tulajdonítunk, amelyek érdemben károsítják a személy mindennapi életét, tevékenységeit, azaz ártalmasak, az egyén fizikai, pszichikai, és szociális jóllétére.

Az addikció szó a latin addicare szóból származik, ami azt jelenti, hogy hozzárendel, elkötelez, ami nagyjából megfelel az elsődleges értelmezésnek.

Az addikcióra jellemző:

  • a kényszeres ragaszkodás az adott viselkedéshez, elkötelezettség iránta
  • az adott viselkedés feletti ellenőrzés elégtelensége
  • tartósság és visszaesés –a károsító hatások bizonyítékai ellenére
  • a kielégületlenség, az ingerlékenység vagy gyötrelmes sóvárgás, amikor a tárgy –legyen az drog, viselkedés, tevékenység vagy más cél –azonnal elérhetetlen vagy kivitelezhetetlen.

Sok addikció általános velejárója a tolerancia, a hozzászokás jelensége. Ami azt jelenti, hogy az addikt személynek egyre több kell a függőséget okozó szubsztanciából vagy cselekvéssorozatból a kívánt hatás eléréséhez.

Az addikció esetén másik jellemző a fizikai dependencia, mely úgy manifesztálódik, hogy   a függőséget okozó dolog hiánya –az agyra vagy a szervezet más részeire gyakorolt hatás addigi hatásainak elmúltával –megvonási tüneteket okoz. A dependenciát felfoghatjuk a káros tevékenységekhez vagy vegyületekhez való rendkívül erős ragaszkodásnak.

(Forrás: Dr Máté Gábor: A sóvárgás démona. Ismerd meg függőségeidet! Libri Kaidó)

Addikció kezelése

Az EEG vizsgálatokkal bizonyított, hogy az függőségben szenvedőknek a relaxáció és kikapcsolódás problémát okozhat. A relaxált mentális állapot elésére biofeedbackkel, neurofeedback módszerekkel nagyon jól elérhető,  kiegészítve adott esetben a pszichoterápiás folyamatokat.

Módszer

  • Neurofeedback, biofeedback, Alfa-Theta trénig, pszichoterápia, kognitív és viselkedésterápia

A fenti terápiás módszereket ötvözve, integráltan alkalmazom, személyre szabott formában.

Kiegészítő terápiás alkalmazás esetén fontos, hogy a tréninget végző egyén egyeztessen a pácienst kezelő egészségügyi szakemberekkel (orvos, pszichológus, ergoterapeuta).

Ajánlom figyelmedbe Johan Hari TED előadását a függőségekről. (a beállításoknál, magyar feliratot is választhatsz)

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!