Project Description

A változatos tünetekkel, időnként teljes testet érintő görcsrohamokkal jelentkező epilepszia a leggyakoribb krónikus idegrendszeri betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a világon kb. 50 millió ember szenved epilepsziában, ezzel ez az egyik leggyakoribb neurológiai zavar egyike. Az epilepszia okai között akut megbetegedéseket is találhatunk, de a sérülések vagy egyéb károsodások, pl. drogok miatt a következő strukturális változások is szóba jöhetnek.

Epilepsziáról akkor beszélünk, ha a betegség krónikus természetű, és a rohamok jelentősebb kiváltó tényezők nélkül ismétlődnek. A rohamok lefolyása lehet múló jellegű, heveny, vagy tartósan fennálló. Kísérhetik különböző kóros érzelmi reakciók. Gyakori a kudarctűrő képesség csökkenése. Az alacsonyabb frusztrációs tolerancia miatt kisebb konfliktusok is erős dühkitörést vagy indokolatlan félelmet váltanak ki. Az epilepsziás rohamok gyakori ismétlődése az értelmi fejlődés lelassulását, leállását vagy a már elért szint csökkenését eredményezhetik.

Az agyban milliárdnyi elektromosan aktív sejt van. Epilepsziás rohamok esetén az történik, hogy ezeknek a sejteknek egy része, vagy az összes, túlzott izgalomba kerül, és egyidejűleg küldi az impulzusokat. Ha a roham az adott területre korlátozódik, fokális epilepsziáról beszélünk. A fokálisan jelentkező túlzott izgalom kiterjedhet. A generalizált epilepszia mindkét agyféltekét érinti, ami pillanatnyi érzéskieséssel, de teljes kontrollvesztéssel is járhat. Mindegyik epilepsziás forma járhat görcsrohammal, de nem minden esetben. Az epilepszia különleges formája a reflexepilepszia. Ekkor, az agy által kiváltott rohamok meghatározott ingerek hatására alakulnak ki, amelyek nagyon speciálisak is lehetnek. Leggyakrabban optikai érzékenység váltja ki a rohamot, fényérzékenység, pl. kontrasztos, gyorsan váltakozó minták, színek váltakozása, villanófény…stb.

A rendkívül sokféle formában megjelenő kórforma hátterében kimutatható az agy működésének az eltérése. A lényege az, hogy a beteg agyában abnormális elektromos tevékenység keletkezik, vagy valamely kiváltó okhoz köthetően (pl. alvásmegvonás, láz, hormonális tényezők, villogó fény, alkohol….stb.), vagy látszólag spontán módon.

A tartósan fennálló betegség esetén értelmi hiány tünetek észlelhetőek. Az epilepszia nem jár feltétlenül mentális elmaradással, Mindig az agyi károsodás mértékétől függ az intelligenciazavar.

Az epilepszán belül számos fontos tudatállapot vagy tudatzavar figyelhető meg. Ilyenek a legtöbb epilepsziánál konzekvensen megjelenő aura, a roham közeledtét jelző élmény, vagy érzés, illetve maga az eszméletvesztés. Az epilepsziával járó tudatállapot módosulás is sokféle formát ölthet. Van aki teljes eszméletvesztést mutat, de van akinél pusztán a semmibe meredés jelzi a tudatállapot változást. Erre az időszakra a betegek rendszerint amnéziásak.

Az epilepsziás roham során a legtöbb esetben az izmok befeszülnek, a test heves, ritmikus rángása figyelhető meg. Ezt hívják tónusos rohamnak. Néha pont az ellenkezője történik: az izmok teljesen ellazulnak, s a beteg egyszerűen összeesik.

 (Forrás: Vikár.A.-Vikár gy.-Székács E.:Dinamikus gyermekpszichiátria, Medicin Kiadó)

Kezelés:

Neurológiai, epilepszia gondozói ellátást igényel. Fontos a gyógyszerek pontos, rendszeres szedése, a megfelelő napirend, életritmus betartása. A gyógyszerek szedését EEG (agyi elektromos tevékenység) vizsgálat és gyógyszerszint meghatározás egészíti ki.

Az  epilepszia szintén eredményesen kezelhetők neurofeedback tréninggel. A neurofeedback tehát az epilepsziások számára is hasznos lehet, ők ugyanis ily módon megtanulják célzottan szabályozni az érintett agyterületek aktivitását. Ezzel ellene lehet dolgozni az epilepsziás rohamoknak.

Az epilepszia amplitúdótréninggel való kezelése jelentette a neurofeedback születését, melyet azóta is sikeresen alkalmaznak. A Tünbingeni Egyetem professzorainak, Niels Birmauer és Ute Strehl munkacsoportjának sikerült bizonyítani azt, hogy neurofeedbackkel csökkenteni lehet az epilepsziás rohamok kialakulását. A terápia hatása tartós, akár 10 vagy több éven át is fenntartható. Sőt neurofeedback által a szellemi képességek is javíthatóak, melyek, mint tudjuk a rohamok által sérülnek.

A jelenlegi gyakorlat szerint az epilepszia jelenleg is elsősorban gyógyszeres kezelést igényel, és a neurofeedback szerepe másodlagos javulást hozhat. Ezért az epilepsziás beteg neurofeedback kezelése, csak a gondozó neurológus beleegyezése és felügyelete mellett lehetséges.

Módszer:

  • Neurofeedback, pszichológiai megsegítés, pszichoedukació, konzultácó

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!