Project Description

Tik

Definíciója: önkéntelen, gyors, visszatérő, nem ritmusos, motoros mozgás (általában körülírt izomcsoportot foglal magában; csak akaratlagos mozgással működő / harántcsíkolt izmokban jelentkezik) vagy hangok formálása, ami hirtelen kezdődik és céltalan. Akaratlagosan befolyásolhatatlannak tűnik, de hosszabb-rövidebb időre elnyomható. A stressz fokozza, az alvás megszünteti.

Kialakulásának pontos oka ma még tisztázatlan. Különböző pszichés hatások, stresszhelyzetek előidézhetik az akarattól független cselekvés megjelenését. A leggyakoribb előfordulási arány 7-11 éves korban tapasztalható. Az érintett korosztály 1-2%-ánál fordul elő, megfigyelések szerint a fiúkban gyakrabban jelentkezik, mint a lányokban.

Alvás közben szünetelhet, stressz fokozza, rövidebb-hosszabb időre elnyomható, bár a betegek nem így élik meg. Figyelemkoncentráció közben csökken.

Ronthatja az iskolai, munkahelyi teljesítményt, nehézséget okoz a családi életben, önbecsülésben. Kényszeres-rögeszmés tünetek társulhatnak, hiperaktivitás, impulzivitás léphet fel, és a betegség rosszabbodását okozhatja.

A tikek csoportosítása

Motoros tik

 • egyszerű: pislogás, nyakhúzógatás, vállrángatás, grimasz, bólogatás, rúgás, nyelvnyújtogatás
 • komplex: arckifejezések (szemforgatás), szagolgatás, vakarászás, érintgetés, ütögetés, ugrálás, harapás, echopraxia, copropraxia, önsértő magatartás (körömrágás, csipkedés, sebek vakarása, szájharapdálás, ütögetés)

Vokális tik:

 • egyszerű: torokköszörülés, szipogás, köhögés, morgás, köpködés, kiabálás, böfögés
 • komplex: állazhangok, szavak kontextustól független ismételgetése, coprolalia, palilaia, echolalia

Formái:

 1. egyszerű / szimplex motoros tic: hirtelen fellépő; rövid ideig tartó; néhány izomcsoportot érintő; többnyire csak egy testrészre szorítkozó; gyakran ismétlődő (pl. pislogás, szemhunyorítás, nyakhajlítgatás, vállvonogatás, grimaszolás, fejrángás)
 2. összetett / komplex motoros tic: egymástól jól megkülönböztethető, meghatározott lefolyás szerint egymást követő mozgások; több izomcsoportot érintenek (pl. saját maga ütögetése, ugrálás, szökdécselés, tárgyak szagolgatása, az orr érintgetése, más emberek érintgetése, különböző formában fellépő önsértő magatartás)
 3. egyszerű/szimplex vokális tic: rövid hangadások; bármilyen, a felső légutakon képződő hangszerű jelenség (pl. torokköszörülés, köhögés, szipákolás, pisszegés)
 4. összetett/komplex vokális tic: (pl. sajátos szavak ismételgetése, szociálisan nem elfogadható, obszcén szavak használata – coprolália, valaki hangjának, szavainak utánzása – palilália)

A tik tünetek besorolása alapján az alábbi diagnózisokkal találkozhatunk:

 • átmeneti tic zavar (ha vagy mozásos vagy hangadásos tickek állnak fenn, de egy éves belül meg is szűnnek)
 • krónikus tick zavar (ha vagy mozgásos , vagy hangadásos tickek jelentkeznek és a tünetek egy éven túl is fennállnak)
 • Tourett-szindróma (ha legalább kétféle mozgásos tick mellett hangadásos tick is jelentkezik, és ezek több mint egy éven át fennmaradnak)

A tünetek formái a Tourette-szindrómában:

 1. első tünetei legtöbb esetben mozgásos tik-ek (arcon, leggyakrabban pislogás formájában; az arcon megjelenő (faciális) tik lehet még orrhúzogatás, grimaszolás, szemfordítás)
 2. az első tünetekhez idővel más mozgásos tik-ek is társulhatnak (fejrángatás, nyakcsavargatás, lábdobogás, testgörbítgetés, testhajlítgatás)
 3. vokális tik-ek is megjelenhetnek: a páciensek akaratlanul kiadhatnak furcsa hangokat, szavakat, kifejezéseket ismételgethetnek; folyamatosan köszörülik a torkukat, köhécselnek, szipákolnak, röfögnek, morognak, ugatásszerűen felhördülnek vagy kiabálnak, akaratlanul mondogathatnak obszcén szavakat (koprolália), ismételgethetik mások vagy saját szavait (echolália)
 4. túlzott mértékben érintgethetnek másokat, megszállottan és szükségtelenül ismételgethetnek bizonyos cselekvéseket
 5. súlyos esetben viselkedésük önsértő is lehet (szájukat, arcukat ütögethetik, fejüket kemény tárgyakba veregethetik; ezek a tünetek rendkívül ritkák)

A tünetek spontán is súlyosbodnak vagy javulnak. Számuk, gyakoriságuk, típusuk és megjelenési helyük gyakran változik. Néha hetekre vagy hónapokra is elcsendesülnek, majd ismét visszatérhetnek. A tünetek hullámzásának megfigyelhető egy hosszabb távú formája, melyet a tünetmentességből átváltó súlyosbodás, majd újra enyhülés követ, kiváltó ok nélkül. Más esetben aktuális feszültség okozhatja a tünetek felerősödését, így bizonyos helyzetekben idegesség, szorongás, kellemetlen feszültség, de akár a kellemes meglepetés, hirtelen öröm is kiválthatja.

Társuló problémák lehetnek:

 • kényszeres-rögeszmés zavar
 • figyelemhiányos hiperaktivitás zavar
 • agresszív tünetek
 • tanulási zavar

 (Forrás: Nemes L.: Pszichogén tünetképződés a kisiskolás korban; Gádoros J.: Tourette-szindróma, Herczeg Ilona: Tic betegség, in: Vetró Á., W. LI. Parry-Jones: Gyermek- és Ifjúságpszichiátria)

Megjelenése esetén nem szabad további érzelmi feszültséget teremteni azzal, hogy figyelmeztetjük a gyermeket a tik-re. A tünetek enyhülhetnek, a betegek jelentős részénél serdülőkor után meg is szűnhet. Súlyosabb esetekben a teljes tünetmentesség ritkán érhető el, de lényegesen csökkenthető gyakorisága a neurofeedback technika és a pszichológiai módszerek alkalmazásával.

Kezelés:

 • gyógyszeres kezelés
 • kognitív terápia
 • relaxáció
 • hipnózis
 • fizikai aktivitás, sport
 • pszichoedukáció
 • neurofeedback

Módszer

 • Neurofeedback,pszichoterápia, viselkedés és kognitív terápia

 

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!