Project Description

Tünete:

A vizelet általában nem szándékos, nem megfelelő helyre (ágyba, ruházatba) ürítése abban az életkorban, amikor a szoba-, ágytisztaság elvárható lenne. Hetente többször jelentkezik, gyakoribb az éjszakai megjelenés.

Eleinte csak az ágybavizelés az egyetlen tünet, de később másodlagosan szorongás, bűntudat alakul ki, különösen ha büntetik, csúfolják miatta.

A fiúknál gyakoribb probléma, 4-14 éves kor között 10%-at érintően jelenhet meg. Az alvás 3. vagy 4. szakaszában, vagyis a mély alvás periódusában szokott előfordulni. A gyerekek alvásában sok ilyen periódus van, ezért az ágybavizelés többször előfordulhat egy éjszaka.

A vizeletürítés feletti kontroll az egészséges gyerekeknél 5 éves kor körül alakul ki. Háromévesen a szociális szobatisztaság jön létre, mely a közösségbe kerülés miatt fontos. A kórkép igen gyakori. A gyerekek 75-80 %-a éjjel vizel be. A fiúknál kétszer gyakoribb.

Kezelés:

Játékterápia, családi konzultáció, hólyagtréning, esetleg gyógyszeres, biofeedback/neurofeedback.

Biofeedback folyóiratban megjelent cikk szerint a gyógyszerrel vagy más módszerekkel mérsékelt sikerrel kezelt ágybavizelés 5-7 neurofeedback kezelési alkalom hatására megszűnt. A leírás szerint az ágybavizelők agyának Oz területén alacsony hullámhosszú agytevékenység figyelhető meg, míg azoknál, akik éjszaka is szobatiszták, semmilyen aktivitás sincs. Egy kutatás szerint a húgyhólyag feletti agyi kontroll gyenge az ágybavizelőknél, de ez az Oz terület bétás tréningezésével gyorsan és hosszú távon fennmaradó hatékonysággal fejleszthető.

A cikk  szerint 11 ágybavizelő beteg heti két, egyenként 20 perces kvantitatív EEG által vezérelt neurofeedback kezelésen vett részt, összesen 5-7 alkalommal. Mindegyiküknél elmúlt az ágybavizelés, és legalább egy évig nem jelentkezett újra a probléma.

Forrás: http://www.figyelemkontroll.hu/hatekony-a-neurofeedback-agybavizeles-ellen/

Módszer:

  • Neurofeedback, viselkedésterápia, pszichoterápia, családi konzultáció

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!