Biofeedback

A biofeedback egy modern informatikával támogatott, aktív tanulásra, és önfejlesztésre épülő tréning, rendkívül hatékony tanulási és önszabályozási technika: a testi-lelki egészség eszköze.

Olyan módszerek gyűjtőneve, melyek a tudatunktól független élettani működések tudatosítására irányulnak,  ezáltal képessé teszik az egyént, hogy szabályozza saját belső fiziológiai aktivitását, azzal a céllal, hogy egészségi állapotát javítsa és helyreállítsa (Gilbert, Moss 2003, Schwartz, Andrasik,2003)

A Biofeedback (biológiai visszacsatolás) a szervezetben lezajló élettani változások érzékelhető visszajelzése. Olyan testi folyamatok visszajelzésére vonatkozik, amelyek szabályozása a szervezetben folyamatosan, de sokszor tudattalanul zajlik. Ez a módszer abból indul ki, hogy minden testi funkciót, amit észlelünk képesek vagyunk akaratlagosan befolyásolni, azaz hogy érzékszervi jelek segítségével, az automatikus életfolyamatok kontrollja megtanulható.

A Biofeedback tehát azáltal segít, hogy a folyamatos visszajelzések adásával érzékelhetővé teszi a testi folyamatok azon pontjait, melyek módosításra szorulnak. Amennyiben a tulajdonképpen tudattalanul végbemenő testi funkciókat tudatosítjuk, megtanulhatjuk azt is, hogy célirányosan, mentálisan irányítsuk őket.  Azaz ez a módszer lehetőséget kínál arra, hogy ezt a folyamatot láthatóvá tegyük, és ily módon létrejön a szervezet működésének tudatosító visszacsatolása, mely segítségével megtanuljuk befolyásolni , optimalizálni azokat. Tehát a folyamat lényege a tanulás, operáns kondicionálás, mely során a kliens megtanulja a fiziológiás működését tudatosan kontrollálni, optimalizálni, általa  a test nem optimális működése korrigálható.

A már megtanult mintázat a gyakorlatokat ismételve egyre inkább stabilizálódik, végül a kliens teljesen elsajátítja azt  és képes lesz alkalmazni bármilyen –biofeedbacken kívüli- helyzetekben is..Mindez az agyműködés szintjén is érvényesül az EEG-Biofeedback által.

Eszköze a biofeedback készülék arra való, hogy a szervezet működését kísérő bioelektromos jelenségeket a testfelületre helyezett szenzorok segítségével érzékelje, majd a számítógép segítségével analóg látási vagy hallási ingerekké alakítsa át, így azokat felfoghatóvá tegye. Emellett a készülék az optimális szervezeti működés jelalakját is bemutatja, a biofeedback helyzetben lévő személynek pedig az a feladata, hogy,  egész viselkedésével, testtartásával, izomállapotának és pszichikus élményeinek akaratlagos szabályozásával ezt az optimális működést jelző ingermintát elérje. Ily módon megtanulhatjuk szervezetünk működését szabályozni, testi-lelki működéseinket eredményesen befolyásolni.

Biofeedback módszerek:

Több biofeedback módszer között tehetünk különbséget, melyek mindegyike más-más fiziológiás folyamat megváltoztatását, átképzését célozza meg.

 • Izom (EMG /elektromiogram) Biofeedback:

Az EMG az izmok feszülését méri. Az EMG Biofeedback során az izmok feszessége változtatható, megtanulható a tudatos ellazítás.

A stressz gyakran önkéntelen, görcsös izom összehúzódást eredményez, a túl feszessé vált izomzat pedig nagyon sok betegség okozója (pl. különböző izomfájdalmak, gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások, stb.). Az izmok gyengülése, bénulása is betegségek kiváltója lehet. Az izomzat összehúzódása ill. relaxációja e műszer segítségével ellenőrizhető, így a kívánt állapot megtanulható.

 • Hőmérséklet Biofeedback:

Ez a módszer a bőr hőmérsékletét méri. Szorongás során, a vér a bőrből az izmokba és a belső szervekbe áramlik. Az áramlás megfordításával a szorongás csökkenthető, a szervezet ellazult állapotba hozható. Általa megtanulható a végtagok hőmérsékletének emelése. Erre azért van szükség, mert a stressz során a végtagok lehűlnek, tudatos felmelegítésük elősegíti a relaxációt.

 • HEG (Haemoencephalográfia) Biofeedback:

A szenzor alatti terület passzív infravörös hőkibocsátását méri. A frontális metabolikus veszteséghő az agyműködéssel arányosan növekszik.

 • A Bőrellenállás Biofeedback:

Az idegrendszer és  a bőr szoros kapcsolatban állnak egymással. Már a legkisebb feszültségre is izzadni kezd a tenyér anélkül, hogy észrevennénk, Folyamatos szorongás esetén az izzadás egyre jobban fokozódik, az  módszer által regisztrálható izzadás csökkenése szoros kapcsolatban az ellazulással, és  jelzi a vegetatív idegrendszer stabilizálódását.

 • Szívműködés:

A Pulzus és EKG visszajelzés a szívműködés visszajelzésében segít.

A szívdobogás a félelemmel, a szorongással egyre nő. A szívdobogás (pulzus) tudatos lelassításának és szabályossá tételének egyik célja a relaxáció elősegítése, mely csökkenti a keringési megbetegedések veszélyét.

 • Az EEG Biofeedback = Neurofeedback:

Az egyén EEG (Electroencephalogram) aktivitásának visszajelzése . Az EEG melyet az elektromos agyi aktivitás mérésére monitorozására használnak, tükröt tart az agyműködésről.. A neurofeedback az agyműködést az agyhullámok monitorozásán keresztül, azok tudatos befolyásolásával tökéletesíti.

A neurofeedback (EEG-biofeedback) az agyi aktivitás megfigyelését, visszacsatolását, tudatosítását, ezen keresztüli átalakítását, optimalizálását célozza meg, és ezáltal hatékonyabbá tehetjük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait..

Azaz a  neurofeedback tréning az agyműködés optimális hangolását jelenti, az agy saját elektromos jeleinek a felhasználásával. A módszer az operáns kondicionálás elvein alapul, egyfajta jutalmazáson alapuló tanulás, melynek célja az agyhullámok optimalizálása.

Segítségével optimalizálható az agyműködés, melynek következménye a gondolkodás, viselkedés, érzelmek, testi-lelki folyamatok optimalizálódása, pozitív változása, hiszen a testi-lelki-szellemi folyamatok fenntartásában az agy központi szerepet játszik.

Ennek a módszernek a segítségével megtaníthatjuk az agyat a helyes működésre azért, hogy a különböző testi-szellemi folyamatainkat képes legyen megfelelő módon szabályozni, javítva azok működését, hatékonyságát.

A biofeedback tréning keretében betegségtől, tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.

Orvosi diagnózis esetén csak az adott probléma kezelésére jogosult személy végezhet elsődleges terápiát. Kiegészítő terápiás alkalmazás esetén fontos, hogy a tréninget végző egyén egyeztessen a pácienst kezelő egészségügyi szakemberekkel (orvos, pszichológus, ergoterapeuta).

A biofeedbacket sikeresen használják  nemcsak tünetekkel járó állapotok, betegségek kezelésében is, mert a biofeedback tréning javítja az általános közérzetet, és hozzájárul a testi, lelki fittséghez is. Emiatt világszerte egyre több ember fordul a biofeedback és más gyógyszermentes, kevésbé hagyományos terápiák felé az egészség megőrzése vagy visszaszerzése érdekében.

Pedagógiában, gyógyászatban, sportban, üzleti szférában is eredményesen használható módszer.

Hol segíthet a biofeedback?

Pl.

 • Tenziós fejfájás, migrén, egyéb fájdalom.
 • Krónikus hátfájás.
 • Szorongásrohamok, pánikrohamok, fóbiák, PTSD (poszttraumás stressz szindróma)
 • Epilepszia.
 • Hiperaktivitás és figyelemzavarok.
 • Stresszbetegslgek, stresszkezelés.
 • Raynaud-kór (az ujjak vérellátási zavara).
 • Esszenciális magas vérnyomás.
 • Krónikus izomfeszültség
 • A szellemi teljesítőképesség fokozása
 • Egyéni teljesítmény fokozás.
 • Tanulási teljesítmény fokozása (vizsgadrukk feletti kontroll, figyelem és koncentrációkészség fokozása, elterelhetőség csökkentése)
 • Munkateljesítmény növelése (precízebb munkavégzés, késleltetett kifáradás, stressz-kezelés fejlesztése)
 • Kiégés (burn-out) megelőzése (az idegrendszer támogatása, erőforrásainak felszabadítása)
 • Hatékonyabb pihenés (relaxáció mélyítése, teljesebb regenárlódás)
 • Sportteljesítmény fokozása (koncentrációs készség fokozása, stressz-tűrés fejlesztése)
 • Szellemi teljesítmény megőrzése (időskorban)
 • Magas vérnyomás vagy alacsony vérnyomás
 • Szívritmuszavarok

….stb.

A biofeedback technika és a neurofeedback technika nem helyettesíti csupán kiegészíti az orvosi kezelést, ha az szükséges. Így egészségügyi probléma esetén keresse fel orvosát.

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!