Hőmérséklet és bőrvezetés biofeedback

A Stressz Kontroll Biofeedback során a hőmérséklet és a bőrvezetőképesség képezi azokat a biomarkereket, fiziológiai jeleket, melyeken visszacsatoljuk testi működésünket az agyunknak. Ezáltal az agy tudatosan irányítja testi-szellemi működéseinket az optimális működés irányába, automatikus, tudattalan testi működéseinket így tudjuk befolyásolni, kontrollálni.

A hőmérséklet , bőrvezetés biofeedback az egyik leghatékonyabb stresszkezelő technika. A tréning célja a nyugodt, ellazult testhelyzet és mentális állapot elérése, ezáltal a stressz szint csökkentése.

A sikeres biofeedback során az agy nyugodt, relaxált testi-szellemi állapot formájában azonnal érzi és tanulja az eredményes stressz kontrollt.

A bőrhőmérséklet emelkedése, a bőr elektromos vezetőképességének a csökkenése jelzi a relaxáció fokozódását, ezáltal a szimpatikus aktivitás visszaszorítását, a stressz hatás feletti kontroll elérését, testi-lelki egészség megteremtését.

Szorongás során, a vér a bőrből az izmokba és a belső szervekbe áramlik. Az áramlás megfordításával a szorongás csökkenthető, a szervezet ellazult állapotba hozható. Általa megtanulható a végtagok hőmérsékletének emelése. Erre azért van szükség, mert a stressz során a végtagok lehűlnek, tudatos felmelegítésük elősegíti a relaxációt.

A bőrvezetés mérése szinte azonnal visszajelzi a stressz szint pillanatnyi változásait, a vegetatív egyensúly rezdüléseit, ami kitűnően segíti a tanulást. Az izzadás csökkenése jelzi a vegetatív idegrendszer A bőrvezetés az egyik legérzékenyebb hatékonyabb stresszoldó technikának bizonyul.

Ajánlott:

Stresszkezelési nehézségek, stressz betegségek, stresszre romló pszcichoszomatikus tünetek