A Biofeedback (biológiai visszacsatolás) a szervezetben lezajló élettani változások érzékelhető visszajelzése. Olyan testi folyamatok visszajelzésére vonatkozik, amelyek szabályozása a szervezetben folyamatosan, de sokszor tudattalanul zajlik.

Ez a módszer abból indul ki, hogy minden testi funkciót, amit észlelünk képesek vagyunk akaratlagosan befolyásolni, azaz hogy érzékszervi jelek segítségével, az automatikus életfolyamatok kontrollja megtanulható.

Eszköze a biofeedback készülék arra való, hogy a szervezet működését kísérő bioelektromos jelenségeket a testfelületre helyezett szenzorok segítségével érzékelje, majd a számítógép segítségével analóg látási vagy hallási ingerekké alakítsa át, így azokat felfoghatóvá tegye. Emellett a készülék az optimális szervezeti működés jelalakját is bemutatja, a biofeedback helyzetben lévő személynek pedig az a feladata, hogy,  egész viselkedésével, testtartásával, izomállapotának és pszichikus élményeinek akaratlagos szabályozásával ezt az optimális működést jelző ingermintát elérje. Ily módon megtanulhatjuk szervezetünk működését szabályozni, testi-lelki működéseinket eredményesen befolyásolni.

A folyamat lényege a tanulás, operáns kondicionálás, mely által a test nem optimális működése korrigálható. A már megtanult mintázat a gyakorlatokat ismételve egyre inkább stabilizálódik, végül a kliens teljesen elsajátítja azt  és képes lesz alkalmazni bármilyen –biofeedbacken kívüli- helyzetekben is.

Biofeedback módszerek:

Több biofeedback módszer között tehetünk különbséget, melyek mindegyike más-más fiziológiás folyamat megváltoztatását, átképzését célozza meg.

 • Izom (EMG /elektromiogram) Biofeedback:

Az EMG az izmok feszülését méri. Az EMG Biofeedback során az izmok feszessége változtatható, megtanulható a tudatos ellazítás.

A stressz gyakran önkéntelen, görcsös izom összehúzódást eredményez, a túl feszessé vált izomzat pedig nagyon sok betegség okozója (pl. különböző izomfájdalmak, gyakran a nyak, a hát tájékán, fejfájások, stb.). Az izmok gyengülése, bénulása is betegségek kiváltója lehet. Az izomzat összehúzódása ill. relaxációja e műszer segítségével ellenőrizhető, így a kívánt állapot megtanulható.

 • Hőmérséklet Biofeedback:

Ez a módszer a bőr hőmérsékletét méri. Szorongás során, a vér a bőrből az izmokba és a belső szervekbe áramlik. Az áramlás megfordításával a szorongás csökkenthető, a szervezet ellazult állapotba hozható. Általa megtanulható a végtagok hőmérsékletének emelése. Erre azért van szükség, mert a stressz során a végtagok lehűlnek, tudatos felmelegítésük elősegíti a relaxációt.

 • HEG (Haemoencephalográfia) Biofeedback:

HEG Biofeedback: a frontális régió aktiválására alkalmas neuroterápiás technológia, a frontalis agyterület aktivitását méri/trenírozza.

A készülék a homlokra helyezett szenzor alatti terület passzív infravörös hőkibocsátását méri. A frontális metabolikus veszteséghő az agyműködéssel arányosan növekszik.

 • Bőrellenállás Biofeedback:

Az idegrendszer és  a bőr szoros kapcsolatban állnak egymással. Már a legkisebb feszültségre is izzadni kezd a tenyér anélkül, hogy észrevennénk. Folyamatos szorongás esetén az izzadás egyre jobban fokozódik, a  módszer által regisztrálható izzadás csökkenése szoros kapcsolatban az ellazulással, és jelzi a vegetatív idegrendszer stabilizálódását.

 • Szívműködés:

A Pulzus és EKG visszajelzés a szívműködés visszajelzésében segít.

A szívdobogás a félelemmel, a szorongással egyre nő. A szívdobogás (pulzus) tudatos lelassításának és szabályossá tételének egyik célja a relaxáció elősegítése, mely csökkenti a keringési megbetegedések veszélyét.

 • Az EEG Biofeedback =  Neurofeedback:

Az egyén EEG (Electroencephalogram) aktivitásának visszajelzése . Az EEG melyet az elektromos agyi aktivitás mérésére monitorozására használnak, tükröt tart az agyműködésről.. A neurofeedback az agyműködést az agyhullámok monitorozásán keresztül, azok tudatos befolyásolásával tökéletesíti.

A biofeedback tréning keretében betegségtől, tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.

A Biofeedback a pedagógiában, gyógyászatban, sportban, üzleti szférában is eredményesen használható módszer. Sikeresen használják  a tünetekkel járó állapotok, betegségek kezelésében , illetve a biofeedback tréning javítja az általános közérzetet, és hozzájárul a testi, lelki fittséghez is.

Ajánlott:

 • Tenziós fejfájás, migrén, egyéb fájdalom
 • Krónikus fájdalom
 • Szorongás, pánik, fóbiák, PTSD (poszttraumás stressz szindróma)
 • Epilepszia.
 • Hiperaktivitás és figyelemzavarok.
 • Stresszbetegslgek, stresszkezelés.
 • Raynaud-kór (az ujjak vérellátási zavara).
 • Esszenciális magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
 • Szívritmuszavarok
 • Krónikus izomfeszültség
 • Szellemi teljesítőképesség fokozása
 • Egyéni teljesítmény fokozás.
 • Tanulási teljesítmény fokozása (vizsgadrukk feletti kontroll, figyelem és koncentrációkészség fokozása, elterelhetőség csökkentése)
 • Munkateljesítmény növelése (precízebb munkavégzés, késleltetett kifáradás, stressz-kezelés fejlesztése)
 • Kiégés (burn-out) megelőzése (az idegrendszer támogatása, erőforrásainak felszabadítása)
 • Hatékonyabb pihenés (relaxáció mélyítése, teljesebb regenárlódás)
 • Sportteljesítmény fokozása (koncentrációs készség fokozása, stressz-tűrés fejlesztése)
 • Szellemi teljesítmény megőrzése (időskorban)

….stb.

Fontos:

A biofeedback technika és a neurofeedback technika nem helyettesíti csupán kiegészíti az orvosi kezelést, ha az szükséges. Így egészségügyi probléma esetén keresse fel orvosát.

Orvosi diagnózis esetén csak az adott probléma kezelésére jogosult személy végezhet elsődleges terápiát. Kiegészítő terápiás alkalmazás esetén fontos, hogy a tréninget végző egyén egyeztessen a pácienst kezelő egészségügyi szakemberekkel (orvos, pszichológus, ergoterapeuta).

A neurofeedback (EEG-biofeedback) az agyi aktivitás megfigyelését, visszacsatolását, tudatosítását, ezen keresztüli átalakítását, optimalizálását célozza meg, és ezáltal hatékonyabbá tehetjük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait.

A neurodfeedback (EEG Biofeedback) az agy tevékenységéről küld visszajelzést a számítógép monitorára. Ennek célja, hogy képesek legyünk megtanulni az  agytevékenységünk befolyásolását, amire normál körülmények között nem lennénk képesek. Segítségével trenírozzuk agyunkat a lehető legoptimálisabb működésre.

A neurofeedback célja, hogy megtanítsa az agynak, hogy mi az optimális állapot, melyben a leghatékonyabb az agyműködés.

Segítségével optimalizálható az agyműködés, melynek következménye a gondolkodás, viselkedés, érzelmek, testi-lelki folyamatok optimalizálódása, pozitív változása, hiszen a testi-lelki-szellemi folyamatok fenntartásában az agy központi szerepet játszik.

Azaz ennek a módszernek a segítségével megtaníthatjuk az agyat a helyes működésre azért, hogy a különböző testi-szellemi folyamatainkat képes legyen megfelelő módon szabályozni, javítva azok működését, hatékonyságát.

A neurofeedback

 • fejleszti az agyi funkciókat és az önszabályozás képességét,
 • javítja az általános kognitív és pszichofizikai képességeket,
 • mindezt biztonságos, non-invazív módszerrel éri el,
 • amely bizonyítottan hatékony a gyermekek, serdülők és felnőttek esetében is,
 • ezáltal az életet megnehezítő számos fizikális tünet, panasz megszűntethető, illetve betegség kialakulása megelőzhető.

Többféle neurofeedback módszer létezik. Az általam is alkalmazottak az alábbiak:

Amlitúdó tréning (Frequency Band neurofeedback)

A módszer az operáns kondicionálás elvein alapul, egyfajta jutalmazáson alapuló tanulás, melynek célja az agyhullámok optimalizálása.

A neurofeedback foglalkozás során az elektródákat a fejbőrre rögzítjük, az agyhullámokat pedig megjelenítjük a számítógép monitorán. A neurofeedback foglalkozás során megtanítjuk a klienst arra, hogy miként növelje a kívánt –agy működési hatékonysága szempontjából ideális – hullámok mennyiségét, hogyan csökkentse a nem kívánatos hullámokat. Mindez elősegíti, hogy az agy jobban észlelje saját működését, ezáltal a tudatosítás által hozzájárul az optimálisabb önszabályozás kialakításához.

A Neurofeedback tehát egy olyan speciális módszer, amely lehetővé teszi, hogy az idegrendszer kívánt állapota tudatos megerősítést nyerjen. A kezelésekkel és gyakorlatozással az agyhullámok átképezhetők egészséges hullámokká és maradandó javulást érhető el, gyakorlatokkal erősíthető kognitív flexibilitás, nagyobb hatásfokú agyműködés érhető el.

ILF (Infra Low Frequency) tréning /Othmer- féle módszer

Az Othmer módszer egy sajátos tulajdonsága az „Infra-Low-Frekvencia” (ILF) tartományban való tréningezés (azaz a jutalom frekvencia < 0,1 Hz.) is.

A neurofeedback ilyen alacsony tartományban nagyon hatékonynak bizonyul

Az ILF ily módon nagyon hatékonyan támogatja az önregulációs, öngyógyító folyamatait az agynak

A tréning implicit tanulásra épül, tehát a kliens tudatos akaratán kívül megy végbe  a változás, így fejlesztve  a központi idegrendszer önszabályozó mechanizmusát.

Alfa-theta tréning

Az alfa-théta neurofeedback egy relaxációs-meditációs technika. Az alfa-theta neurofeedback rendkívül hatékony technika a tudattalan megközelítésére, testi-szellemi elmélyültség elérésére.

A kliens feladata hogy minél nyugodtabb, meditatív állapothoz hasonló tudatállapotot idézzen elő magában. A kívánt állapot (megnövekedett alfa és théta agyi tevékenység) elérését megerősítés kíséri, pozitív feedback formájában.

Ez egy békés, relaxált pihentető állapot ahol a tudatosság csökken, tudattalan tartalmak akár felszínre is kerülhetnek érzések formájában, ily módon egy stabil pszichoterápiás környezetben a mélyből felszínre kerülő tartalmak megértése, átélése és feldolgozása is lehetővé válik a módszer felhasználásával.

Synchrony tréning

Két agyi terület együttműködését célzó neurofeedback módszer, egy beállított frekvenciatartományban. A cél itt is, az alfa-theta tréninghez hasonlóan a kérgi szintű deaktiváció, mely lehetővé teszi a test-elme nyugalmát.

Segít a nyugodt fókusz kialakításában, mindfulness állapot elérésében.

Az anamnézis felvételét és a vizsgálatot követően összeállított terápiás terv szerint halad a tréning. A vizsgálat és a tréning során a kliens fejbőrére elektródákat illesztünk több ponton egy paszta segítségével. Ezek az elektródák érzékelik az agyhullámokat és azokat a számítógépbe vezetik. A kliens feladata a képernyő nézése.

Nem. A neurofeedback tréning egy non-invazív eljárás. A neurofeedback kezelés során az agyba nem vezetünk semmilyen elektromos jelet, áramot. A fejre illesztett szenzorokkal csak az agy saját elektromos jeleit érzékeljük, ezt használjuk visszajelzés, tanulás, az agy működésének optimalizálása céljából.

6 hónapos kortól már alkalmazható, felső korhatár nincs

A kezelések számát az egyéni probléma feltérképezése után állapítjuk meg. A problémafeltáró első interjút követően megtörténik a teljes körű diagnosztikus felmérés, azaz az agyi aktivitás megfigyelése. Az agy különböző területei más-más működésért felelősek. A vizsgálat során a tréner megállapítja, mely agyterület működik hibásan, és ott végzi a tréninget.

Egy terápiás beavatkozás nem szűnteti meg a tüneteket, hosszú távú alkalmazás után mutatkoznak meg az eredmények. A tünetektől függő javuláshoz 10-60 alkalom szükséges.

A kezelés vagy tréning általában 20-40 alkalom a legtöbb probléma esetén.

Megfelelő mennyiségű gyakorlás után a személy képessé válik önszabályozó módon fenntartani a kívánt új mintázatot még akkor is, amikor éppen nincs neurofeedback-helyzetben.

Gyógyszeres kezelés mellett a kezelő orvossal konzultáció szükséges.

Általában heti 2 alkalommal a legoptimálisabb a tréning

Állapottól függően 5-10 alkalom után már jelentkezik eredmény és változás, 15-20 alkalom után tartóssá válik az eredmény.

A kellő számú gyakorlást követően tartós hatás várható. Mivel ez egy tanulási folyamat, a tanult viselkedés tartósnak bizonyul. Néha érdemes egy-egy szintentartó tréningre elmenni, a hatás szinten tartása, erősítése érdekében, de alapvetően a fejlődés végleges.

Nincs. A terápiás eljárás biztonságos. A tünetek átmeneti rosszabbodása a tréning kezdetén lehetséges.

Igen. Ebben az esetben a kezelőorvos írásos beleegyezése szükséges. A gyógyszert nem szabad abbahagyni a tréning alatt sem.

Az esetek70-80%-ban javulás várható a neurofeedback kezelés hatására.

Az emberek 15 %-a nem tudja megtanulni, náluk más módszereket kell keresni.

Felhasználási területek

 • szorongásos problémák
 • pánik
 • vizsgadrukk, lámpaláz
 • hangulatzavar
 • stressz kezelési nehézségek
 • poszttraumás stressz szindróma (PTSD)
 • tanulási nehézségek, tanulási zavar
 • teljesítmény zavarok, alulteljesítés
 • képesség-, részképesség probléma
 • hiperaktivitás (ADHD)
 • figyelemzavar (ADD)
 • beilleszkedési nehézség, magatartási problémák
 • neurotikus funkciózavar (éjszakai bepisilés, körömrágás, tic, éjszakai felriadás….)
 • fejlődési rendellenességek (autizmus, megkésett fejlődés…stb)
 • epilepszia
 • agyi traumát (stroke, agyvérzés) követő (kognitív) rehabilitáció (afázia, emlékezet zavar….stb.),
 • addikció, káros szenvedélyek
 • alvászavar
 • evészavar
 • fejfájás, migrén
 • krónikus fájdalom
 • stressz betegségek: pl. stressz eredetű szív, emésztési, légzőszervi , bőr problémák, pszicho-neurológiai betegségek…stb
 • pszichoszomatikus problémák:pl.
  • kardiovaszkuláris betegségek: magas vérnyomás, szívtáji fájdalom
  • gyomor-, bélrendszer: colitisulcerosa, IBS (irritabilisbélszndróma), gyomor-, nyombélfekély, reflux
 • táplálkozási zavarok: anorexia, bulimia
 • légzőrendszeri betegségek: köhögés, asthmabronchiale
 • fejfájás: tenziós fejfájás, migrén
 • fájdalom tünetek:hasi fájdalom, hátfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, végtagfájdalom, mellkasi fájdalom
 • emésztéssel kapcsolatos panasz: hányinger, hányás, hasmenés, étellel kapcsolatos inolerancia
 • érzékeléssel kapcsolatos zavarok: fülzúgás, halláscsökkenés, érzészavar, hőérzés csökkenés….stb.
 • autoimmun betegségek: allergiák….stb.
 • egyéni teljesítmény fokozása:
  • csúcsteljesítményre hangolás : (sportolók, vizsgázók, előadóművészek, vezetők, topmenedzserek)
  • tanulási teljesítmény fokozása
  • munkateljesítmény növelése hatékonyabb pihenés , relaxáció mélyítés
  • sportteljesítmény fokozása
  • eredményorientált személyiség-, képesség-, részképesség fejlesztés
  • tehetséggondozás ,fejlesztés
  • szellemi karbantartás (időseknek is) kezelés….stb.céljából.
  • Egyéni teljesítményfokozás
  • Koncentráció, memória fejlesztése
   Teljesítménynövelés menedzserek, sportolók 
   számára
   Diákoknak vizsgára, felvételire, versenyekre való felkészülésre
  •  

Az alábbi területeken használják sikeresen a neurofeedbacket az egyéni teljesítmény fokozására:

 • Tanulási teljesítmény fokozása (vizsgadrukk feletti kontroll, figyelem és koncentrációkészség fokozása, elterelhetőség csökkentése)
 • Munkateljesítmény növelése (precízebb munkavégzés, késleltetett kifáradás, stressz-kezelés fejlesztése)
 • Kiégés (burn-out) megelőzése (az idegrendszer támogatása, erőforrásainak felszabadítása)
 • Hatékonyabb pihenés (relaxáció mélyítése, teljesebb regenárlódás)
 • Sportteljesítmény fokozása (koncentrációs készség fokozása, stressz-tűrés fejlesztése)
 • Kreatív potenciál felszabadítására (pl. művészeknél)
 • Szellemi teljesítmény megőrzése (időskorban)
 • Koncentráció, memória fejlesztése
 • Teljesítménynövelés menedzserek, sportolók 
  számára
 • Diákoknak vizsgára, felvételire, versenyekre való felkészülésre

A biofeedback, neurofeedback tréning egyre nagyobb szerepet játszik az élsportolók felkészítésében, előadóművészek, menedzserek csúcsteljesítményre hangolásában.

FONTOS: Orvosi diagnózis esetén csak az adott probléma kezelésére jogosult személy végezhet elsődleges terápiát. Kiegészítő terápiás alkalmazás esetén fontos, hogy a tréninget végző egyén egyeztessen a pácienst kezelő egészségügyi szakemberekkel (orvos, pszichológus, ergoterapeuta).

Összegezve a neurofeedback terápiáknak a jelentkező pozitív hatásait:

 • javul a figyelem- és koncentráció, memória képesség
 • növekszik a teljesítmény a tanulásban, sportban
 • csökken a belső feszültség, stressz
 • megszűnik a szorongás
 • az alvás minősége javul
 • enyhülnek, adott esetben megszűnnek a viselkedési zavarok
  (agresszió, dühkitörések, dac, …)
 • enyhülnek, adott esetben megszűnnek a tanulási zavarok
  (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia, diszpraxia)
 • hiperaktivitás (ADHD) tünetei enyhülnek, adott esetben megszűnnek
 • figyelemzavar (ADD) tünetei enyhülnek, adott esetben megszűnnek
 • autista, asperger szindrómás gyermekek esetében pozitív változás, egy élhetőbb élet esélye

Nagyon sok ellenőrzött kísérlet történt az ADHD neurofeedback terápiás hatékonyság ellenőrzésére. Az eredményeket a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályai szerint ellenőrizték. A metaadatok alapján*, amelyet kb. ezer fős mintán végeztek, a módszer a „Hatásos és specifikus”** kategóriába került.

A hatásossága EffectSize alapján (a hatásosságot a pozitív érték jelenti, minél nagyobb az érték, annál erősebb a hatás).

Tehát a módszer a legjobban a figyelemzavarra hat, de hatásos az impulzivitásra és a hiperaktivitásra is.

A metaanalízisban vizsgálták a hatásosságra a gyógyszerrel kezelt csoporttal szemben is. E szerint impulzivitás tekintetében nem volt szignifikáns különbség a gyógyszerrel és a neurofeedbackkel kezeltcsoport között.

*Arns: GuidelinesfortheEvaluation of theClinicalEfficacy of PsychophysiologicalInterventions, Clin EEG Neurosci. 2009 Jul;40(3):180-9.

 **GuidelinesfortheEvaluation of theClinicalEfficacy of PsychophysiologicalInterventions