Project Description

Demencia általános jellemzői

Korábban irreverzibilis állapotot láttak a demenciában, melyet agyi érelmeszesedés vagy agysorvadás következményének tartottak. Ma már egyöntetű állásfoglalás szerint a demencia tünetcsoport, melynek sokféle oka lehet.

Általános klinikai kép:

A/ Intellektuális képességek olyan mértékű hanyatlása, mely befolyásolja a beteg szociális létét, vagy munkavégzése gyakorlását.

B/ A memóriazavar mindig kimutatható. Általában korai tünet, melyet a beteg kezdetben pszichésen megél. Ha tartósan feledékenységet panaszol a beteg, kevésbé valószínű, hogy súlyos organikus károsodás magyarázza ezt. Ilyen esetben ugyanis a beteg már nem éli meg a memóriazavarát.

Agyi kóros érfolyamatokon alapuló bántalmak esetén szigetszerű, elsődleges agyi sorvadáson alapuló kórképek esetében globális emlékezetzavar lehet. Főleg a közelmúlt eseményeinek rögzítése hiányos.

C/ Legalább két tünet az alábbiakból:

 1. Absztrakt gondolkodás károsodása. Pl. Új feladat végrehajtása lassabban megy, meglassulnak a tevékenységek, a tervezések. Vizsgálati helyzetben konkretizáció észlelhető a közmondáselemzéseknél, fogalomalkotás, fogalomdifferenciálás színvonalhanyatlása, lényegmegragadó készség csökkenése. – Executiv működések zavara (tervezés, organizáció, sorrendiség, absztrakció)
 2. Ítélőkészség károsodása, a kritikai készség csökkenésében mutatkozhat meg, durva szavakat használ, tapintatlanul viccelődik, elhanyagolja személyes megjelenését, higiéniáját, kritikátlan szexuális kapcsolatokba bonyolódik, stb.
 3. Egyén magasabb idegrendszeri működések zavara: afázia (nyelvi kifejezés zavara), apraxia (motoros cselekvés kivitelezési zavara intakt elemi motoros működés mellett), agnózia (tárgyak, szimbólumok felismerési zavara, intakt szenzoros működés mellett)
 4. Személyiségváltozás észlelhető: a korábbi személyiségvonások hangsúlyosabbá válnak, vagy minőségi változás jelentkezik a premorbid személyiséghez képest.

Járulékos tünetek: Kezdeti szakaszban szorongás, depresszió elég gyakori. Paranoiditás inkább előrehaladott demenciában jelentkezhet.

Alzheimer demencia 

Klinikai kép

 • Alzheimer írta le 1906-ban, 40-60 éves kor között szokott kezdődni, de ifjúkori ill. szenilis formája is ismert. Nőknél gyakoribb az előfordulása.
 • Kezdete alattomos, pontos betegségkezdet ritkán adható meg.
 • Kezdetben: Memóriazavar jelentkezik, a betegségbelátás hamar elvész. Pszichomotoros nyugtalanság, zavartság lehetséges, depresszió, pszichotikus tünetek előfordulnak, de ritkán, A spontaneitás csökkent.
 • Második szakasz: Intellektuális leépülés rohamossá válik, neurológiai góctünetek jelentkeznek, főleg a parietális lebeny károsodását jelző tünetek gyakoriak: diszfázia, apraxia, számolási nehézség, jobb-bal oldal tévesztése, ujjagnózia, stb. Florid doxazmák, gyerekes konfabuláció, parkinzonoid tünetek.
 • Harmadik, terminális szakasz: A beteg vegetatív lény szintjére épül le, ágyhoz kötött, vizeletét, székletét tartani képtelen. Súlyos neurológiai kiesés tünetei vannak, epilepsziás rohamok. Főleg temporális eredetű tünetek: tükörtünet (a beteg nem ismeri fel saját magát a tükörben, képes magával társalogni). A betegséglefolyás gyors, a halál 2-5 éven belül bekövetkezik.
 • Vizsgálati leletek: EEG: gyors, súlyos dezorganizációja, irritatív elemek jelentkezése; CT: súlyos, progresszív és diffúz agysorvadás; szövettani kép alapján: fibrillaelváltozások, szenilis plakkok nagy számban; biokémiai-neurokémiai vizsgálatok: acetilkolin csökkent működése.

Demencia Parkinson-kórban

 • Jelenleg még nincs semmilyen elkülönítő klinikai jellegzetessége.

 (Forrás: Füredi, Tariska, Németh (2001): A pszichiátria magyar kézikönyve)

Kezelés:

A céltudatos neuroterápia (Neurofeedback, NILD Tanulás Terápia, Rehacom, BrainRx agytréning) javíthatja az idős ember szellemi teljesítőképességét, lassítja a kognitív hanyatlást. Az idősödők jellegzetes funkció-romlásának (rövid távú memóriazavar, figyelem és terhelhetőség csökkenése, meglassulás, konceptuális merevség) különösen a kezdeti szakaszában lehet eredményes, kiegészítő terápia a neurofeedback.

A neurofeedback olyan degeneratív agyi betegségek esetén is bevethető tehát, mint az Alzheimer kór. Néhány terapeuta beszámol arról, hogy a paciensek a tréning hatására éberebbé, befogadóbbá válnak. Amint a demencia első jelei megjelennek, ajánlatos elkezdeni a tréninget, méghozzá azzal a céllal, hogy kordában tudjuk tartani.

A Parkinson kór estében a neurofeedback ugyan nem tudja megszüntetni az okokat, de pozitív hatással van a tipikus panaszokra.

Módszer:

 • Neurofeedback, Komplex tanulás terápia, pszichológiai ellátás, Rehacom fejlesztés, BrainRx agytréning 

Időpontkérés

Időpontkéréshez töltsd ki az alábbi űrlapot!