Hogyan használhatjuk ki agyunk alapvető tulajdonságát az ADHD vagy a diszlexia kezelésére?

Bő 50 évvel ezelőtt még úgy tudtuk, hogy aki agyi károsodással született vagy agykárosodást szenvedett, örök életére sérült lesz. Nem fejleszthető. Az utóbbi fél évszázad agykutatásának köszönhetjük, hogy ma már tudjuk, a fejleszthetőség az agy alapvető tulajdonsága: az agy minden tevékenysége során megváltoztatja saját szerkezetét, és folyamatosan tökéletesíti önmagát. Agyunknak ezt a képességét, hogy egész életünkön át tartó, hosszú távú fejlődésre képes, neuroplaszticitásnak nevezzük.

Az agy, mint rendszer neuronhálózatokból, azaz egymáshoz kapcsolódó és együttműködő idegsejtekből épül fel, ha valami miatt sérül, elzáródik, akkor más terület veheti át ezt a funkciót. Hasonlóképpen, ha valami új dologgal ismerekedünk meg, új idegpályák alakulnak ki. Gyakorlással a másodlagos idegpályák aktivizálódnak és egyre erősebbé válnak. Az agy újrahuzalozza magát, s ha folyamatos edzésben van, folyamatos fejlődésre képes.

Az agy plaszticitására épülő terápiák az agynak erre az egész életünkön át tartó és szignifikáns tulajdonságára építenek. Hatékony terápiák léteznek ma már a perifériás vagy agyi sérülések helyreállítására, pszichiátriai betegségek kezelésére, fejlődési rendellenességek, ADHD vagy olyan tanulási zavarok kezelésére, mint például a diszlexia. Mivel október az ADHD és a diszlexia tudatosság hónapja, ebben a blogbejegyzésben e kettő terapizálásával fogunk foglalkozni.

BrainRx és neurofeedback: két hatékony tréning az ADHD és a diszlexia kezelésére

A BrainRx agytréning és a neurofeedback tréning egyaránt az agy neuroplaszticitására építő program. A célzott gyakorlatok által újrahuzalozható az agy, optimalizálható a teljesítmény.

Mi a BrainRx?

A BrainRx a legerősebb, leghatékonyabb kognitív képességfejlesztő program a világon, rendkívül hatékonyan erősíti az általános tanulási-gondolkodási képességeket. Akár 3,6 mentális életévvel vagy 15-20 IQ ponttal is meg tudja növelni a képességeket alig 3-5 hónap alatt! Ez azt jelenti, hogy átlagosan fele annyi idő alatt kétszer annyi eredményt tudunk elérni ezzel a programmal a ma elérhető korrepetálási és olvasási programokhoz képest.

Hogyan néz ki egy BrainRx foglalkozás?

A program fele egy BrainRx-trénerrel végzett egyéni terápiás óra, míg a másik fele számítógépes, digitális programok segítségével történik. A megfelelő hatásfok és eredményesség elérése érdekében a BrainRx az előírt protokollok szerint rendkívül intenzív. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az agy heti minimum 4,5 órás aktív edzésére és tréningezésére van szükség.

Kinek lehet hasznos a BrainRx?

A BrainRx agytréning már 6 éves kortól alkalmazható, és számos nehézség esetén eredményt képes felmutatni:

  • figyelemproblémák és ADHD
  • olvasási problémával és diszlexiával küzdők
  • magasan funkcionáló autisták
  • tanulási nehézségekkel küzdő diákok
  • traumás agysérülésből való felépülés során
  • alkalamzható egyéni teljesítményfokozás, peak-performance céljából is (egyetemisták, dolgozó felnőttek, mindazok, akik versenyelőnyt szeretnének elérni)

Mi a neurofeedback?

A neurofeedback (vagy EEG biofeedback) a biofeedback egy olyan típusa, amely az agyműködés szabályozásának és optimalizálásának megtanulását jelenti.

A neurofeedbacket már jóval több mint négy évtizede gyakorolják. A különböző mentális egészségi és/vagy neurológiai állapotok által érintett egyének és családok százezrei profitáltak nagymértékben ebből az erőteljes, hatékony, bevált és bizonyított beavatkozásból.

Mi az a neurofeedback terápia és hogyan működik?

A neurofeedback terápia során a fejbőrre helyezett érzékelőkkel mérjük az agy elektromos aktivitását, majd ezeket az idegi információkat (adatokat) elküldjük egy számítógépnek feldolgozásra. Az agy saját elektromos jeleit érzékeljük, ezeket használjuk visszajelzés, tanulás, az agy működésének optimalizálása céljából (az agyba nem vezetünk semmilyen elektromos jelet, áramot!). Az agy ezután megtanulja, hogy e valós idejű adatok alapján változtasson önmagán. A neurofeedback foglalkozások során az agyon belüli változásokat vagy közvetlenül az agyhoz való elektromos beszélgetéssel, vagy az agynak hang-, vizuális, elektromos, mágneses vagy tapintási formában bemutatott ingerekkel lehet elérni.

Az elektromos minták ismétlődésével szokássá válnak az agy számára, így a minta hosszabb ideig megmarad. Egy idő után a visszajelzésre már nincs szükség ahhoz, hogy az agy megismételje a megtanult állapotot.

Ezek a változások pozitívan befolyásolhatják mindennapi életünket, javítva és fokozva gondolatainkat, érzéseinket, viselkedésünket és teljesítményünket.

Bár ez nem teljes lista, a neurofeedback magában foglalhat olyan játékokat, tevékenységeket vagy feladatokat, amelyek megtanítják a testet rugalmasságra és alkalmazkodóképességre a figyelmünk, a megismerés, a végrehajtó működés, a feldolgozási sebesség, a memória, a stresszre adott válaszok, az érzelmi szabályozás, a trauma, a traumás agysérülés, a roham, az autizmus, az olvasás, a hangulat és az alvás szabályozásában.

Kinek lehet hasznos a neurofeedback terápia?

A neurofeedback terápia javulást mutatott olyan rendellenességek kezelésében, mint az ADHD, a szorongás, a depresszió, az autizmus spektrumzavar vagy a diszlexia és egyéb tanulási zavarok.

A neurofeedback nagy előnye, hogy viszonylag nem invazív, és tartós eredményeket hoz létre, ami szöges ellentétben áll a gyógyszeres kezelésből származó eredményekkel a legkülönbözőbb állapotok esetében.

A tréning várható eredményei a jobb összpontosítás, a fokozott koncentráció, a megnövekedett energia, a jobb minőségű alvás, a csökkent hangulatingadozás, a nyugtalanság és a szorongás csökkenése, valamint a stresszel tipikusan összefüggő egyéb fizikai tünetek, például a fejfájás csökkenése formájában jelentkeznek.

A neurofeedbacket a tanulás és a kognitív funkciók javítására is használják. Az eredmények javuló figyelmet mutatnak főiskolai hallgatók és felnőttek esetében, valamint megnövekedett gondolkodási sebességet és végrehajtó önkontrollt időseknél.

Kérdése van a BrainRx agytréning vagy a neurofeedback tréning kapcsán? Szívesen válaszolunk, vegye fel velünk a kapcsolatot>>